Език
Валута
Кошница

Илгет. Трите имена на съдбата

На склад
ISBN
9786197055696
17,90 лв.
Александър Григоренко с „Илгет“ дръзва да върне епоса при съвременните литературни жанрове и веднага го обогатява с традиционните епични драми: борбата със съдбата, борбата с боговете, борбата със самия себе си.
Повече информация
Автор Александър Григоренко
страници 392
корица мека
Език български
година 2020
Издателство Лабиринт
ID на книга 611575
ISBN 9786197055696
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език

„Кой е виновен, че светът не е такъв, какъвто сме си мислели, и че се управлява от сили, които не познаваме?“, ето на какъв въпрос се стреми да отговори Александър Григоренко, писател, който с „Илгет“ дръзва да върне епоса при съвременните литературни жанрове и веднага го обогатява с традиционните епични драми: борбата със съдбата, борбата с боговете, борбата със самия себе си.

Пред нас се разкрива рядък екзотичен свят: животът на северните народи с техните митове и обичаи, със свръхестественото сливане с природата, с история, която звучи като легенда и която в началото на XIII век е белязана от нашествието на Златната орда чак до северното поречие на Енисей в Сибир, за пръв път описано в художествената литература. 

Историята на Илгет, подхвърленото дете, което съдбата подлага на какви ли не изпитания, за да го въздигне до предводител и военачалник, тръгнал да отмъщава за своя брат и за погубената си любов, и после пак да го обрече на робство, звучи мощно като притча, с която ни е трудно да се отъждествим в нашето повърхностно, малодушно и цинично време. 

Но колкото и далеч във времето да е приказната причудлива одисея на Илгет, и ние като него живеем с усещането, че „целият свят е като селище на лош стопанин — всичко е разхвърляно, мрежите му са прокъсани, кучетата му са крастави, оръжието му е непочистено… И умират не онези, които трябва да умрат“. И ние се опитваме да открием своето място под слънцето, да осмислим вечната си самота и в тази самота да намерим сили.

Александър Григоренко (р. 1968) е сред най-интересните съвременни руски писатели, автор е на три романа, през 2016 г. заедно с Нарине Абгарян е удостоен с едно от най-престижните литературни отличия – „Ясна поляна“.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Илгет. Трите имена на съдбата
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.