Видео с проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова на Алея на книгата 2022

Специално за Алея на книгата 2022 излезе биографичната книга за проф. Христо Пимпирев „Антарктическият стопаджия“, в съавторство с Иглика Трифонова. Посетилите книжната алея имаха възможност първи да получат личен автограф и да чуят на живо какво е да посетиш и живееш с месеци на Ледения континент. Луксозното цветно издание с твърди корици и над 250 снимки веднага впечатлява читателите още докато прелистват – грабващи пейзажи на ледници, живописни полярни изгреви и залези, кадри на пингвини и тюлени, както и на българската база – „бялата България“.

Най-усмихнатият учен разказва за смелостта да мечтаеш, да скиташ из необятното и съвсем буквално да покоряваш нов континент, но с мирни действия. Личната мечта на проф. Христо Пимпирев да посети Антарктида и да прави научни изследвания по геология увлича десетки и дори стотици негови съмишленици, за 30 години се превръща постепенно в национална кауза и в успешна част от външната политика на България. В книгата лъчезарният учен ни разказва най-интересните моменти от своите експедиции по света и на Антарктида, а Иглика Трифонова (участник в 5 експедиции), която е журналист и фотограф, допълва разказа му с достоверни описания и бележки на очевидец и неповторими снимки.

Екипът на Книгомания засне интересните отговори на двамата автори на въпросите ни:

  • Как се сприятелявате с антарктическия студ?
  • През какви трудности преминахте, докато писахте „Антарктическият стопаджия“?
  • На какво ви научи „бялата любовница“ Антарктида?
  • Как се хвърлихте в това предизвикателство?
  • Коя е онази история, която най-много ви изненада по време на работата над книгата?
  • Ще ни споделите ли нещо любопитно за книгата?
  • С какво чувство затворихте последната страница на „Антарктическият стопаджия“?
  • Ако днес на Алея на книгата срещнете малките Христо Пимпирев и Иглика Трифонова, какво ще им кажете?

 

Гледайте видеото в YouTube, за да научите лично от авторите как се ражда идеята за „Атлантическият стопаджия“ – една приключенска книга за далечни пътешествия, смелостта и мечтите.

***

 

 

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали. Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: knigomania.bg