Тим Маршъл представя кои 10 региона  ще формират световната политика

Увлекателно изследване за силите и съперничествата, формиращи бъдещето на Земята и Космоса

 

На книжния пазар рядко излизат книги на тема геополитика, a още по-малко са заглавията, които се превръщат в световни бестселъри. В последните години Тим Маршъл – журналист, редактор, специалист по международни отношения, автор на шест книги, – се утвърди като лидер в тази област, конкурирайки се с имена като Ювал Ноа Харари, Томас Фрийдман, Ханс Рослинг, Питър Франкопан, Дарон Аджемоглу, Ерин Майър, Хавиер Блас и др. Последното му заглавие „Силата на географията. Десет карти разкриващи бъдещето на нашия свят“ попада в топ 250 най-продавани книги на Amazon и е сред препоръките на Financial Times, Sunday Times и Geographical Magazine

Това любопитно, увлекателно и стойностно издание вече можем да четем и на български език, книгата излезе от печат с логото на Книгомания. Редактор е журналистът Георги Милков.

„Силата на географията“ представя в рамките на 400 страници достоверни факти, наблюдения, анализи, а на места и основателни критики, за поведението и провежданата политика на редица страни на фона на международната политическа обстановка. Съответно някои региони се превръщат във водещи за определянето на геополитиката на бъдещите поколения. „Силата на географията“ е изключителен пътеводител за съвременния свят. Маршъл обяснява какво трябва да се знае и защо“, обобщава известният историк и писател Питър Франкопан, автор на „Пътищата на коприната“.

Тим Маршъл ни кара да оценим териториите, които ни заобикалят, да ревизираме политическите си отношения със съседните държави, да се замислим кои са най-наболелите международни проблеми и как биха се отразили на мястото, където живеем. Преди да предприемат решения и действия, добре е политиците да преценяват правилно въпроси като:

  • Какви реки преминават през държавата, която управляват, и благоприятни ли са за корабоплаване?
  • Могат ли плавателните реки да се използват за осъществяване на вътрешна или външна търговия?
  • Планините ограничават ли възможността за разрастване към нови територии или служат за естествена защита от потенциален враждебен съсед?
  • Климатът, почвите и топографията позволяват ли разрастването на голямо население, както в САЩ, или го ограничават, както се случва при Гърция и Австралия?
  • Ако дадена държава има излаз на море, какви предимства и недостатъци й носи това?
  • Петролните и нефтени находища могат ли да бъдат единствен „поминък“, за да издържат една държава? И какво се случва например със Саудитска Арабия, нараснала до население от 34 млн. души, ако се стигне до икономическа диверсификация?

 

Защо Тим Маршъл избира да представи на читателя тези девет държави и Космоса?

Защото журналистът смята, че именно Австралия, Иран, Саудитска Арабия, Великобритания, Гърция, Турция, Сахел, Етиопия, Испания и Космосът носят потенциал на геополитически горещи точки, където ще се случи нещо значимо и то съвсем скоро. Целта не е всяване на страх или склонност към апокалипсис, а предупреждение – уви, често забравяме, че трябва да се учим от историята.

Тим Маршъл подробно и аналитично представя защо географското разположение на всяка държава е предимство или недостатък, как предопределя нейната история, политика и икономика и защо в момента към нея има геополитически интерес.

Всяко от тези места се бори с промените в климата, поддава се на влиянието на религията или се бори за ресурси, за да очертае своето място в новия световен ред. Но макар политическите лидери, историческите личности и идеите да се променят, да възникват нови проблеми или да се формират нови организации, то географските характеристики остават постоянни, а често и непреодолими.

Например Великобритания ще страда от това, че е малък остров, Австралия – заради физическата си отдалеченост от Запада, Гърция – че е притисната от планините и не може да се разраства демографски и териториално, а Саудитска Арабия освен петрол и нефт, може да предложи на света само… пясък.

Перспективите пред 10-те района са описани достъпно и задълбочено, Маршъл излага аргументите си разумно, правдоподобно и умело.

 

baner-Silata-na-geografiqta

 

Какво е посланието на книгата „Силата на географията“?

 

Ако не познавате географията, никога няма да имате представа за пълната картина на света. Какво представляват държавите като пространствен феномен? Каква икономическа и политическа мощ може да има всяка държава в зависимост от географските си особености? Доколко природните условия, климатът и полезните изкопаеми влияят върху икономическата активност, гъстотата на населението и международните отношения?

В научнопопулярната си книга на тема геополитика „Силата на географията“ Тим Маршъл подрежда този пъзел от взаимовръзки и обяснява как 10 ключови района ще повлияят върху бъдещето на световния ред. Географията е само отправна точка при Маршъл, за да премине плавно през историята, настоящите борби на всяка нация и да очертае опциите какво би могло да се случи в регионите.

Какви са бъдещите предизвикателства пред всеки от 10-те геополитически района?

  • Австралия – да поддържа едновременно под контрол взаимоотношенията си с Китай заради икономиката си и със САЩ. Ще остане ли Австралия най-важният икономически район в света и в бъдеще?

  • Иран – да преодолее Параграф 22. Гордее се, че е революционна държава и дава начало на редица такива движения, но младите предпочитат да се либерализира. Ако се либерализира, ще загуби легитимност в очите на милиони, които я подкрепят сега.

  • Саудитска Арабия – да изгради ново общество, нова икономика и нова действаща армия, както и да намали ролята религията и авторитарността в управлението. Макар тя да осигурява така важните петрол и нефт, нужни на САЩ, за да движи икономиката си, бавният край на нефтената епоха настъпва все по-осезателно. А с него ще секнат и субсидиите от американците. Ще се модернизира ли страната, за да оцелее?

  • Великобритания – да се справи с евентуалните сценарии за независимост от страна на Шотландия и Северна Ирландия, които пък от своя страна са свързани с Брекзит.

  • Гърция – да балансира постоянно отношенията си с Турция, Русия и САЩ, да избягва възможностите за военни действия и да се справя адекватно с предстоящия голям брой бежански и емигрантски вълни.

  • Турция – да не се чувства изолирана на дипломатическия фронт и да възвърне доверието към нея като модерно развиваща се държава. Макар да е „една от най-сложните шахматни дъски в света“ (по Т. Маршъл), Ердоган се грижи гласът на Турция да се чува по теми от емиграцията и политиката, през енергетиката до търговията и отвъд.

  • Сахел – да преодолее мисленето „на парче“, тоест да надмогне вътрешните конфликти и да ограничи популярността на партиите с крайни възгледи. Ще устои ли да запази границите на държавите си добре охранявани, а управлението си – стабилно? Маршъл има и още едно опасение: ако Сахел се превърне в източник на редки полезни изкопаеми, този ресурс ще е по-скоро проклятие, отколкото благословия за този регион.

  • Етиопия – е изправена пред най-голямата трудност от всички: противопоставяне на природата. Климатичните промени водят до зачестили периоди на суша, обезлесяване, ерозия на почвата и разрастване на пустинята. Етиопия играе роля на „водна кула“ и често приютява стотици хиляди бежанци от Южен Судан, Сомалия и Еритрея, но също така Африка е и център на екстремистки групировки и пиратства, което допълнително усложнява обстоятелствата за Етиопия.

  • Испания – да устои на Каталуния в желанието й за независимост, за да се запази целостта на ЕС, иначе Русия и Китай ще потърсят път за влияние. Пред нея все още стои въпросът за Гибралтар и може ли да си я върне от Великобритания, тъй като тази територия би играла ключова роля в съвременната отбранителна система на Испания. Ще съумее ли тази държава да се запази като една от най-големите икономики на Европа?

  • Космосът – поставя въпросът дали държавите ще възприемат за постижима идеята за сътрудничество в това „ничие“ пространство. Договорът за Космоса от 1967 г. се нуждае от осъвременяване. С напредването на технологиите се появяват и нови „астрополитически“ теории, конкуренцията между частни компании и правителствени организации се засилва все повече. А кой може да каже ще се постигне ли съгласие къде свършва Земята и започва Космосът?

 

В края на книгата си „Силата на географията“ Тим Маршъл оставя отворен най-важният въпрос, който засяга цялостното съществуване на планетата ни и надхвърля границите на географията: Дали Космосът ще бъде следващото бойно поле?