Рафа Надал – как се става легенда в професионалния тенис

Любителите на тениса очакват с нетърпение 29 януари 2023 г., когато е финалът на Australia Open и ще гледаме Новак Джокович срещу Стефанос Цицупас. Разбира се, не можем да забравим победителят и носителят на миналогодишната титла Рафаел Надал, който обърна мача с Медведев от 0:2 в своя полза и стана шампион на турнира. Как се стигна до поредното спечелване на тази титла от Рафа и какъв е пътят на успеха и превръщането му в легенда – можем да прочетем в подробната биографична книга, издадена наскоро от Книгомания „Рафа Надал. Кралят на корта“ от Доминик Блис. Луксозното издание се отличава сред спортните биографии както със стилния си дизайн и отличен печат, така и с невероятните истории и анализи на различни мачове, подробни статистически данни и съпоставки в различни характеристики на Надал спрямо други топ тенисисти и непоказвани досега негови фотографии.

Книгата показва уникална концепция за нагледно хронологично проследяване на пътя на успеха на един ненадминат шампион. „Рафа Надал. Кралят на корта“ разказва за суровите тренировки и психологическата подготовка, ролята на екипа около спортиста, първите успехи и пътят до последната му титла, личната увереност в собствените умения, странните навици, носещи му по-добра концентрация, и откъде се поражда жаждата му за победи. Изданието не интерпретира успеха като нещо лесно постижимо или дар свише, а показва и небляскавата страна: трудностите, лишенията, страховете, контузиите и болките, загубите и наложителните откази.

За възхищението, което буди Рафаел Надал у феновете и професионалистите в спорта, поканихме за разговор Димитър Димитров по повод приключващия турнир Australia Open и излизането от печат на „Кралят на корта“. Той се занимава с тенис повече от 40 години, бил е треньор на Националния отбор на Йордания, както и личен треньор на принцесата на Кувейт и емира на Дубай. Днес е мениджър и треньор в тенис клуб Happy Win. Темите, по които екипът на Книгомания беседва в следващите две видеа с Димитър Димитров, са:

  • Кой е чичо Тони и защо той изиграва най-важната роля в живота на Надал?
  • Кога интересът на малкото момче към спорта прераства в мания по тениса?
  • Какви са навиците и ритуалите на Рафа?
  • С какво се отличава книгата за живота на Рафаел Надал, издадена от Книгомания?
  • Кой е онзи ключов фактор, който издига Рафаел Надал на световно ниво в тениса?
  • Всеки ли има шанс да стане име като Рафаел Надал?
  • Защо всеки бъдещ тенисист трябва да прочете тази книга?

 

„Книгата „Рафа Надал. Кралят на корта“ е уникална, тя може дори да се каже, че е учебник за бъдещи шампиони. Ключов фактор при големите спортисти е психологическата подготовка. Работата с психолозите е много важна, тъй като напрежението при тези спортисти е много голямо, физическото натоварване и очакванията също са големи. Не по-малко важни са и работата на корта, безкрайни часове тренировъчна подготовка. Важна също е и вярата в собствените възможности“, споделя вижданията си тенис треньорът. Дава и много надежда на начинаещите играчи: „Всеки има шанс. Родени шампиони няма. Грешно е да се смята обаче, че колкото по-рано започнат тренировките, толкова по-сигурна е шампионската титла. Раждането е едно, трудът е друго, екипът също е от много голямо значение, вярата в себе си и упоритостта – пътят е трънлив; не е само до броенето на милионите. Преди милионите са трудът, лишенията, усилията. (...) Всеки е хубаво да прочете тази книга, за да не се заблуждава, че тенисът е лесен спорт и че успехите идват лесно. Изискват се преди всичко труд, усилия, лишения от светския живот“.

 

Рафаел Надал – как се става легенда на професионалния тенис – част 1

 

Рафаел Надал – как се става легенда на професионалния тенис – част 2

 

***

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали. Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: https://www.instagram.com/knigomania.bg