Очаквайте новия роман от Исабел Алиенде „Виолета“

На 25 януари 2022 г. излиза от печат на английски език новият исторически роман „Виолета“ на световноизвестната писателка Исабел Алиенде – обяви издателство Bloomsbury. Книгата разказва историята на Виолета дел Вале – жена, чийто живот продължава сто години и става свидетел на най-големите сътресения на ХХ век.

Виолета се появява на бял свят в буреносен ден през 1920 г., първото момиче в семейство с пет буйни момчета. От самото начало животът ѝ е белязан от необикновени събития, тъй като вълните от Първата световна война все още се усещат дори когато испанският грип пристига на брега на южноамериканската ѝ родина в момента на нейното раждане.

Според предсказанието на баща ѝ семейството ще премине през тази криза невредимо само за да се изправи пред нова, тъй като Голямата депресия изцяло променя изтънчения градски живот, който Виолета познава. Семейството ѝ губи всичко и е принудено да се оттегли в дива и красива, но отдалечена част на страната. Там тя навършва пълнолетие и получава обаждане от първия си ухажор.

В писмо до някого, когото обича повече от всички, Виолета разказва за опустошителните сърдечни и страстни афери, за времената на бедност и богатство, ужасните загуби и огромна радост, както и за живот, повлиян от някои от най-важните събития в историята: борбата за правата на жените, възход и падение на тираните и в крайна сметка не една, а две пандемии. През очите на жена, чиято незабравима страст, решителност и чувство за хумор ще я пренесат през живот на сътресения, Исабел Алиенде отново ни представя роман, който е изключително вдъхновяващ и дълбоко емоционален.

Родена в Перу и израснала в Чили, Исабел Алиенде е автор на двайсет и четири бестселъра, сред които „Къщата на духовете“ (1982), „Дъщеря на съдбата“ (1999), „Ева Луна“ (1987), „Паула“ (1994), „Любов“, „Японският любовник“, „Отвъд зимата“ и много други. Като чилийска емигрантка посвещава голяма част от времето си в защита на каузи, свързани с човешките права и през 1996 г. основава фондацията „Исабел Алиенде“. Романите й са преведени на над 42 езика, а книгите й са продадени в повече от 75 млн. екземпляра. Днес Алиенде живее в Калифорния.

Заради майсторството й да разказва истории Халед Хосейни нарича Алиенде „икона на световната литература“. Като отзив за цялостното й творчество пък Los Angeles Time пише: „Ако животът на Алиенде зависеше от дарбата й да разказва, тя не само щеше да оцелее, но и да властва“.

Докато очакваме романа „Виолета“, можем да се насладим на фините образи и богатите на смисъл истории от последните й две книги например. Можете да ги намерите на български или английски език в книжарници Книгомания или да ги поръчате онлайн

„Цвят продълговат в морето“ (A Long Petal of the Sea) разказва за младия лекар Виктор Далмау, който е застигнат от Гражданската война в Испания. Трагедия в семейството също променя живота му. Заедно с Росер Бругера, негова снаха и с която се налага да сключат брак, стават изгнаници и отплават за новата си родина – Чили, която е като „цвят продълговат в морето“ според стиховете на Песоа. В този роман за човешките надежди и разочарования, любовта и предателства, трудните решения и чувството за дълг и отговорност са заплетени съдбите на ярки герои, вдъхновени от действителни личности. Темата за завръщането и последния ни пристан в живота е едно от най-сложните изпитания, през което първо преминаваме със сърце, а сетне и с мъдрост.

Тази година Алиенде издаде една необикновена книга „На жените с обич“ (The Soul of a Woman), с която поставя фундаменталния въпрос „Какво искат жените“. А някои от отговорите, до които достига, са: да бъдат в безопасност, да бъдат оценени, да живеят в мир, да имат свои собствени ресурси, да бъдат свързани, да имат контрол над телата и живота си и най-вече да бъдат обичани. На всички тези фронтове има много работа за вършене и тази книга, надява се Алиенде, ще „запали факлата на нашите дъщери и внучки с моята. Те ще трябва да живеят за нас, както ние живеехме за нашите майки, и да довършат започнатото“.