Новата книга за деца на Дж. К. Роулинг – The Ickabog – вече е в книжарници Книгомания
На 10 ноември 2020 г. бе световната премиера на новата приказна история на Дж. К. РоулингTHE ICKABOG на английски език. Книгата вече е и в книжарници Книгомания или можете да я поръчате онлайн. Красивият том със златно фолио, твърди корици и обложка е 288 с. и с цветни илюстрации на деца от цял свят. Заглавието вече е в топ 10 в класациите за най-продавани книги и № 1 бестселър в категориите YA, детски книги и фентъзи приключения. На български език изданието се очаква да излезе на 28 ноември с логото на издателство Егмонт, като ще бъдат включени 34 илюстрации на деца от България. „Икабог" не е свързана с никоя друга книга на най-обичаната съвременна детска писателка.
 
Този път Роулинг разказва приказка за страшно чудовище, приключения и надежда. Не на последно място историята е смешна и окриляваща. По време на първата карантина тази година заради Covid-19 писателката публикуваше на сайта си всяка седмица по една глава от тази семейна приказка, съчинена за децата й. С това тя искаше да утеши последователите си в трудните месеци на изолация и те можеха да четат безплатно за приключението. От своя страна, малките читатели от цял свят рисуваха илюстрации и част от тях днес са включени в изящното книжно томче „The Ickabog“ на английски език. Дж. К. Роулинг обявява, че ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.
 
Кралство Корнукопия е сред най-богатите и най-щастливите, съществували някога. На север от кралството се намирала Маршландия и там живеел чудовищният Икабог. Дали обаче Икабог е само легенда? Застрашено ли е кралство Корнукопия? Две храбри деца ще се отправят на пътешествие...
 
 
 
***
Джоан К. Роулинг става любим писател на децата от цял свят с поредицата си от 7 книги за Хари Потър, публикувана на английски език в периода 1997–2007 г. Приключенията на героя магьосник и приятелите му Рон и Хърмаяни от Училището по магьосничество „Хогуортс“ са преведени на повече от 80 езика и постигат продажби на 500 милиона екземпляра. Впоследствие книгите са екранизирани и се превръщат в блокбъстъри. Допълнение към поредицата са илюстрованите издания "Фантастичните животни" и "Къде да ги намерим", книги за куидич и други. През 2017 г. излиза пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете", в която главният герой Хари Потър вече е на 37 г. Освен на успешната си писателска кариера, Дж. К. Роулинг отделя много от времето си на семейството си, с което живее в Шотландия, както и на благотворителна дейност и каузи – основател е на организацията "Лумос", която лобира за свят без сиропиталища и институции, обединяващи семействата.