На днешния ден е роден Човекът на Ренесанса – Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи (на итал. език Leonardo di ser Piero da Vinci) (15 април 1452 – 2 май 1519) е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений, смятан е за една от най-талантливите личности на всички времена. Той остава в историята като един от най-големите художници, въпреки че оцелелите до наши дни платна от него са по-малко от 20. Въпреки това две от най-известните картини в света са „Мона Лиза” и „Тайната вечеря”.

Да се опише Леонардо да Винчи е също толкова невъзможно, колкото и да се обгърне мащаба на неговите интереси. Той би могъл да бъде представен както като изкусен художник, така и като скултор, архитект, градостроител, геолог, математик, физик, астроном и химик. Но той е и поет, музикант и философ, анатом, ботаник... А множество от откритията и тезите, които прави и защитава приживе, значително изпреварват времето си и са актуални и днес.

Леонардо да Винчи е роден на 15 април 1452 г. в град Винчи, тогава владение на Флоренция, като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи. Майка му Катерина произхожда от селско семейство. Флорентинският майстор бързо развива таланта си, практикувайки в различни школи, а уменията му го правят чест гост на френския крал Франсоа I, който дори му предоставя през есента на 1516 г. имението Амбоаз, в долината на Лоара, близо до един от кралските замъци. Пo тoзи нaчин Лeoнaрдo прeкaрвa пocлeднитe cи гoдини във фрeнcкия двoр, кaтo придвoрeн худoжник. Умирa в Aмбoaз прeз 1519 г., дaлeч oт дoмa, нo зaoбикoлeн oт близки, избрaнa групa приятeли и cътрудници, като оставя след себе си необятно количество записки, бележки и скици. Леонардо донася със себе си във Франция и три от любимите си картини, сред които и Мона Лиза, и всички те днес красят Лувъра в Париж.

Интересни факти за Леонардо да Винчи:

  • Леонардо е бил левичар.
  • Художникът е бил вегетарианец, както и поддръжник на тезата, че “не трябва да се яде нищо, което кърви”.
  • В неговите планове за невероятни машини през 1485 година за първи път се появява бронирана кола.
  • Леонардо да Винчи скицирал първите парашут, хеликоптер, самолет, резервоар, револвер, както и много други машини, които са факт в наши дни.
  • Витрувианският човек е една от най-известните рисунки на Леонардо да Винчи. Тя представлява изследване на пропорциите на човешкото тяло.
  • През 1503 година започва да рисува „Мона Лиза“. Според някои източници, на Леонардо му отнело около десет години, за да нарисува устните на „Мона Лиза“.
  • Италианският гений никога не се е женил и не е имал деца.
  • Знаете ли, че Да Винчи е направил карти на Европа?

 


Миналата година се навършиха 500 години от смъртта на Да Винчи и точно на 2 май 2019 година, за пръв път беше изложен публично кичур от косата на Леонардо. По този повод излязоха и няколко особено красиви и ценни луксозни издания на английски език, на които ви обръщаме внимание, както и на други книги:

  • Leonardo da Vinci: Masterworks - в този албум можете да видите в негови картини шедьоври от периода на покровителство на Медичите, като са представени в контекста на епохата и другите велики майстори като Донатело, Микеланджело и Рафаело.

  • The Life and Works of Leonardo da Vinci - експертен и изчерпателен справочник над 250 с. голям формат за живота и творбите на Леонардо да Винчи като художник, инженер, изобретател и учен! Задълбочено изследване на ежедневието му, пътешествията, артистичните влияния и историческия контекст в Ренесансова Италия. Красиво илюстрирано издание с 500 изключителни снимки.

  • LEONARDO DA VINCI AND THE SECRETS OF THE CODEX ATLANTICUS - истинско съкровище за ценителите! Това е страхотна репродукция на оригиналния Codex Atlanticus, който показва възможно най-точно и деайлно (на голеи фолиа) идеите на Леонардо по теми - от бойни машини и музикални инструменти, човешката анатомия, летателни машини и много други. Изобрженията са висококачетвени и правят репродукциите възитителни, както и прецизните бележки към тях. Първото издание репродукция е било със специална номерация до 999, с кожена подвързия и цената достига до 35 000 долара. Е, това издание от 2019-а е много по-достъпно!

  • The Life of Leonardo da Vinci - by Georgio Vasari - това е нов превод на близкия съвременник на Да Винчи - Джорджо Вазари. За пръв път се правят и цветни илюстрации към текста (30 на брой), определян за класика в културната история. Литератуният превод е на Мартин Кемп, текстът му е първият който интегрира изданията от 1550 и разширената версия от 1568 г. Разкриват се нови точности и тълкувания на разказа на Вазари, особено за науката и технологиите. 

  • The Leonardo da Vinci Sketchbook - Потопете се в историята на един от най-големите умове на историята и се оставете да бъдете водени и вдъхновени от неговите произведения и мъдрост. "Скицникът" на Леонардо да Винчи включва негови анатомични изследвания, тонални композиции, овладяването на основни техники, принципи и предмети. Можете да проследите детайлно най-завладяващите подробности от работата на Леонардо.

  • Leonardo da Vinci – by Walter Isaacson - над 600 с. подробна биография на Леонардо да Винчи. Петстотин години след смъртта на гения биографът на Стив Джобс и Айнщайн изследва хиляди страници от изумителните лични дневници на Леонардо, свидетелства от съвременници и десетки нови открития, за да пресъздаде историята на един от най-великите умове.

  • Leonardo da Vinci Genius - илюстрирана биография на Леонардо да Винчи за деца. Привлекателни илюстрации, информация за неговите пробиви и успехи и индекс на основните събития разкриват как Да Винчи е оставил своя отпечатък върху човечеството. В края на книгата има лесна викторина и хронология на постиженията на Леонардо, които помагат на децата да затвърдят познанията си от прочетеното.

  • 101 Things You Didn’t Know about Da Vinci - акцент в тоз справочник са изобретенията и незавършените проекти на Леонардо. Както и немалко любопитни факти и развенчаване на митове, свързани с личността му.

  • 30-SECOND LEONARDO DA VINCI: His 50 Greatest Ideas and Inventions, Each Explained in Half a Minute - всяка от включените 50 идеи на Да Винчи е обяснена с около 300 думи и една илюстрация. Колкото и да е сложна, тя може да бъде прочетена и разбрана за 30 секунди. Истински справочник на неговите иновации във всички области на знанието. 

Изданията на български език за Леонардо да Винчи можете да разгледате ТУК.