На 10 април преди 95  години излиза първото издание на "Великият Гетсби"

Ако сте сред почитателите на Франсис Скот Фицджералд (24 септември 1896 г. - 21 декември 1940 г.), то няма как да не сте доволни от факта, че около любимеца ви доста се шуми през последните няколко години. Дали заради феноменалния успех на една от екранизациите по романа му „Великият Гетсби“ със звездата Леонардо ди Каприо в главната роля, дали заради тематичните, пищни партита и събития под надслов „Гетсби“, дали заради желанието на всички ни да се върнем в „Ерата на джаза“ с чаша студено мартини в ръка... всичко ни препраща към една магнетична личност, чиято съдба си заслужава да си припомним.

Първото издание на превърналия се в световна класика роман "Великият Гетсби" (Great Gatsby) излиза на 10 април 1925 г. Днес екземпляр от този първи тираж с автограф от самия Фитцджералд в аукционите за билиофили достига цена до 289 433 паунда. Това най-четеният роман на ХХ век, написан от американец. През 2013 година, когато излиза поредната екранизация на романа (с Леонардо ди Каприо в главната роля), "Великият Гетсби" е обявен от USA Today за книга на годината - с повече от 1,5 млн. продажби. Иначе имението, което вдъхновява за създаването на сюжета, е оценено на 16,88 млн. долара. 

„Богатите са различни от вас и мен.”

Тези думи на Фицджералд сякаш осмислят творчеството му и съдържат в себе си ключа към разбирането и осъзнаването на произведенията му. Защото, когато четем нещо, писано от американеца с южняшко-исландски корени, трябва да знаем преди всичко, че то е дълбоко лично, резултат от преживяванията му, оставили своите следи в психиката на автора. И в живота му, чак до твърде ранната му гибел.

Фицджералд живее, както и пише – със замах и неподражаем стил. Известен с това, че твори през “Eрата на джаза“ – 20-те години, той остава един от най-значимите творци в американската и изобщо световната литература. Най-голяма известност му носи именно „Великият Гетсби“, както и редица романи и разкази, представяща американската действителност от 20-те години на ХХ век - "ерата на джаза". Неговите творби са преведени на десетки езици, а посланията, които носят, са запазили актуалността си и до днес.

Фицджералд пише за богатите, той буквално е обсебен от света на аристокрацията по това време – бляскави имения, лукс, интриги, купони... И фалш, упадък и преструвки в едно наглед възвишено и съвършенно общество. Самият той не е богат, нито произхожда от заможно семейство. Любимата му – Зелда (да, именно тя е прототип на прословутата любима на Гетсби от едноименния роман) отказва да се омъжи за него, докато „не се замогне“. Е, това се случва след излизането на бял свят на „Отсам Рая“, произведение, което осигурява на Фицджералд „малко състояние“, което обаче той бързо съумява да пропилее в разгулен живот. И именно това му преживяване стои в основата на много от романите му и поразява с дълбочината, с която самият той осъзнава собственото си падение.

От Зелда Сеър, както я определя сам, любовта на живота си, има една дъщеря. Щастието им обаче не трае дълго, защото съпругата му се разболява от психично разстройство, а самият писател по това време попада в капана на алкохолизма. Нестихващият интерес към двойката, която е постоянен обект на медийно внимание, проследява пътя им до Холивуд, където Фицджералд започва да пише сценарии за филми и постановки и впоследсвие заживява с приятелката си Шейла Греъм, журналистка, докато съпругата му е в психиатрична клиника. Именно в нейния апартамент на 21 декември 1940 година умира от инфаркт. Любимата му Зелда си отива 8 години по-късно в психиятрията, където остава до края на дните си.

Трагичната история за болестта на съпругата му и аферата му с Шийла са вдъхновение за романа „Нежна е нощта” (Tender is the nigh), който до голяма степен е биографичен.

Макар да си отива твърде млад – на 44 години, в писането на Фицджералд се усеща онова майсторство на човек, преживял много, имащ какво да каже на читателя. Невероятните детайли в творбите му сякаш неусетно ни пренасят през “онези – бурни и невъздържани - 20-те години…”, а всеки аромат, всяко усещане, всеки звук, сякаш извират от страниците на романите му, поставяйки началото на едно спиращо дъха пътешествие назад във времето. Прочитането на всяка дума е гъделичкащо сетивата удоволствие, а проблемите, поставени в романите му, са вечни…

В книжарници “Kнигомания“, както и онлайн на knigomania.bg, можете да откриете вечните, превърнали се в световни класики, произведения на Ф. Скот Фицджералд на български език сред които: „Великият Гетсби“, „Нежна е нощта“, „Красиви и прокълнати“, „Диамант, голям колкото хотел Риц и други разкази“. И на английски език- “The Great Gatsby” (в различни издания, корици и поредици), “Tender is the Night”, “The Beautiful and Damned”, “Parties”, “The Last Tycoon”, “Tales of the Jazz Age”, “This Side of Paradise”, "I’d Die For You: And Other Lost Stories” и др. Всички заглавия на английски език от Фицджералд может да разгледате тук.