Кои са най-известните световни конспирации и какво трябва да знаем за тях

Човешката ни природа ни кара да подозираме и да вярваме, че в света има нещо повече, отколкото е видимо на пръв поглед; че най-големите тайни и истини остават скрити от нас. Каквато и да е причината, появата на нови и нови конспиративни теории е глобален феномен. Книгата Разкритите конспирации (изд. Книгомания) от д-р Лий Мелър се впуска в преследване на гледните точки на някои от най-разпространените теории, които владеят умовете ни с десетилетия, като подробно ги пресъздава и ни разкрива връзките между тях. Сред 13-те описани и изследвани мистерии, измами и заговори ще прочетете за:

  • покушенията на братята Кенеди 
  • инсценирано ли е кацането на Луната 
  • какво се случва във военната база Зона 51 в САЩ
  • масоните и илюминатите ще въдворят ли Новия ред
  • възможно ли е да се контролира климатът от тайна инсталация 
  • кои са „мъжете в черно“
  • има ли ЦРУ разработена тайна програма за контрол на съзнанието
  • какво знаем и не знаем за „убийството“ на Джефри Епстийн 
  • случайна ли е появата на пандемията Ковид-19.

 

Д-р Лий Мелър предлага на читателите разбираем и авторитетно написан текст, като разглежда задълбочено всяка теория на конспирацията. Книгата му се отличава с качествен и концентриран анализ на събитията и фактите, без ненужни описания или празни предположения. Лий Мелър е писател и криминолог, живее в Торонто. Изданията му за недостатъчно изследвания проблем с масовите убийства в Канада “Cold North Killers: Canadian Serial Murder” (2012) и “Rampage: Canadian Mass Murder and Spree Killing” (2013) се превръщат в бестселъри. През 2016 г. излизат от печат негови академични книги и текстове по криминология. Автор е на голяма част от книгата “The Crime Book” (2017), издавана в престижната поредица на DK „Големите идеи, обяснени просто“. През 2020 г. излиза “Behind the Horror: True Stories That Inspired Horror Movies”

Книгата „Разкритите конспирации“ е подходяща за всички, които поставят под въпрос статуквото и които имат афинитет към темите съвременна история, медии и психология.

В първите страници д-р Лий Мелър изяснява коя е вечната тайнствена сила „Те“, която сме свикнали да обвиняваме, че забърква световните мистерии. Най-често ги свързваме със сенчестите елити в различни общества и исторически периоди: тамплиери, масони, евреи, илюминати, якобинци, рептили, извънземни, а в по-ново време: бизнес корпорации, правителства, международни организации. „Те“ са най-често обвинявани за това, че стоят зад теориите на конспирациите, описани в тази книга. По този повод писателят дава интересен цитат на Кристофър Ходап, който твърди, че:

 

„почти всички конспиративни теории съдържат в основата си две плашила: евреите и тайните общества, най-често масоните. Те само биват рециклирани и преименувани, отново и отново, в зависимост от събитията през последните 250 години“.

 

Още в началото Мелър грабва вниманието ни с анализа си за Операция „Сивият вълк“, като подробно изброява аргументите, които не позволяват на човечеството да повярва, че Адолф Хитлер се е самоубил. Темата е свързана и със следващата глава за „Пътят на плъховете“. Така се наричал тайният канал, чрез който Римокатолическата църква помага на нацистите да избягат от Германия след края на Втората световна война. Една по една са разказани съдбите на водачите от Третия райх – Хитлер, Борман и Менгеле, както и на помощниците им от Ватикана, и твърде вероятното продължение на живота им на другия край на света в Аржентина.

Особено горещи епизоди са разказите за мистериозната „Зона 51“ в пустинята Невада (дали там се крият намерени НЛО и се провеждат свръхзасекретени военни разработки) и за хомофобските операции на ЦРУ да „промиват мозъците“ с наркотици и LSD (т.нар. програма „МК-Ултра“ за контрол на съзнанието), както и да подготвят като „манджурски кандидати“ хора, способни да вдигнат оръжие срещу президенти, сенатори и кандидат-президенти. Книгата е ценна не само с детайлите за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, но и за покушението на брат му кандидат-президента Робърт Кенеди в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис. Заговорът и ликвидирането на двамата братя са отдавна разкрити конспирации с нестихващо ехо по света. Авторът д-р Лий Мелър с охота размишлява за средствата и за последствията на яростното противопоставяне на САЩ с другите големи геостратегически играчи – Русия, арабския свят в края на 60-те години на ХХ век и напоследък все по-отчетливо Китай.

Американският писател развенчава като инсценировка кацането на Луната на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на 21 юли 1969 г. Припомнят се факти, снимки „неестествени като в холивудски филм“ и журналистически разследвания, както и глобалният интерес, синтезиран от щатския елит: че е по-важно светът да бъде информиран за някои факти, отколкото те наистина да са се случили.

В „Разкритите конспирации“ не са подминати и споровете „Плоска ли е Земята?“, както и използването на природни стихии като оръжия за масово изтребление – в т.ч. изливането на хербицида „Агент Оринж“ над джунглите на Индокитай, военизираният изкуствен интелект от рода на Скайнет във  филма „Терминатор 2“ и дори земетресението на 12 януари 2010 г. с магнитут 7-ма степен, разрушило Хаити и Доминиканската република – причинява 200 000 смъртни случая и материални щети за около 8,5 млрд. щатски долара. Венецуелският президент Уго Чавес обвинява правителството на САЩ, че „си играе на Господ, като тества апарати, способни да предизвикат екологични катастрофи“. Д-р Лий  Мелър свързва серия от секретни научни и разузнавателни програми в „система, която може да генерира екстремни и неочаквани климатични промени“.

„Разкритите конспирации“ боравят с актуалния световен дневен ред. „Убийството на Сет Рич“, коментирано и от Джулиан Асандж, е ключът към WikiLeaks, но и към избирането на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. в неособено кавалерската политическа надпревара с кандидатката за първа жена-президент Хилари Клинтън. Красноречиво са пресъздадени и „Мистериите в живота и смъртта на Джефри Епстийн“ – Разкритието от лятото на 2019 г., че милиардерът Джефри Епстийн е сексуален насилник, разрази медийна буря по целия свят. Появяваха се жертва след жертва. Разчу се и изключителният списък на Епстийн за връзки със звездни личности. И тогава, насред фурора на скандала, фокусът внезапно се измести върху самия Епстийн, намерен мистериозно мъртъв в затворническата му килия.

Последният и най-горещ сюжет в книгата са конспирациите за КОВИД-19 – коя може да е причината за избухването на пандемията, хвърлила в хаос целия свят?

От първата до последната страница книгата предоставя американската гледна точка и прочит на „благодатната почва за всевъзможни теории на конспирациите“, обиколили цялото земно кълбо. От потопа дезинформации в електронните и традиционните медии изследователят д-р Лий Мелър синтезира разпрострелите се като атомни гъби подозрения за прикритата същност на най-големите политически скандали и сблъсъци през ХХ и ХХI век.

 

„Парадоксалното е, че възраждането и популярността на „плоскоземната“ теория на конспирацията през ХХI век почти изцяло съвпада с подобренията в информационните технологии. Въпреки огромните ползи от него интернет не само свързва изолираните в миналото конспиративни ядра, но хвърля върху човечеството дигитална мрежа от лъжи, грешки и дезинформация. В отговор на това страда доверието в официалните медии, които се чувстват длъжни да се съревновават за аудитория. Всяка теория на конспирацията в следващите няколко глави е била родена или разпространена в интернет. Макар в социален аспект да изглежда, че се обединяваме, дори и да е малко повърхностно, в психологически план явно се разпадаме.“ – д-р Лий Мелър