Книгите на английски език, които ще грабнат всеки през лято 2021

Лятото е време за пътуване и ваканции, а най-смисленият начин човек да се откъсне от стреса в града, е да прочете някоя хубава книга, докато се излежавате на плажа например.

И ако очаквате с нетърпение превода на бестселърите за 2021 от любимите си автори, то сега можете да ги намерите на английски език, така че да изпитате несравнимото удоволствие да ги четете в оригинал, а и да си упражните езика. Предложените английски книги са топ заглавия за лято 2021.

 

The Queen’s Gambit – Walter Tevis

 

Един от най-добрите трилъри, който се превърна и в най-гледания сериал по Нетфликс, „The Queen’s Gambit“ засяга темата за самотата на гения, травмите от детството и вътрешната борба със зависимостите.

След като губи майка си и остава сираче, 9-годишната Бет Хармън прекарва детството си в сиропиталище. Там се сблъсква със страховете си, а успокоение намира в зелените хапчета, към които се пристрастява.

Друга зависимост обаче я обсебва повече – шахът. Бет разкрива таланта си да побеждава и без да се усети, попада сред елита на състезателите по шах.

Романът има автобиографичен елемент, тъй като авторът Уолтър Тевис играе шах от седемгодишен, а по-късно е бил зависим от хазарта.

 

Utopia Avenue – David Mitchell

 

Книгата разказва за създаването на бандата и животът, който й вдъхват четирима музиканти, подтикнати от житейски несгоди да търсят щастие и опора в музиката заедно. Те живеят през 60-те години – бурни времена на свободна любов, бунтове, наркотици и т.н.

В една от подходящите книги за лято 2021 феновете ще срещнат и имената на световни звезди като Дейвид Бауи, Ленард Коен, Джанис Джоплин. Шеметна, оглушителна, романтична и на места тъжна, Utopia Avenue” ще ви  преведе през най-тъмните и забележителни кътчета на човешката душа.

 

Normal People – Sally Rooney

 

“Normal People” е от бестселърите на английски език, който си заслужава да прочетете. Романът разказва за двама на пръв поглед несъвпадащи си характера, които вътрешно си повлияват дотолкова, че връзката им ги променя неизбежно.

Мариан е млада и заможна интелектуалка, а Конъл е момчето, което всички харесват, засенчено от репутацията на семейството и бедността. От хора, които първоначално не се харесват, те стават любовници. Постепенно тяхната интензивна, несъответстваща любов се превръща в бойно поле на власт, класа и фалш, в които те решат да повярват.

С “Normal People” Сали Руни печели “COSTA NOVEL AWARD 2018” и e сред номинираните в редица международни конкурси. През есента на 2021 г. излиза и новият й роман “Beautiful world, where are you”.

 

Freed – E. L. James

 

"Freed’’ е чувствена драма от автора на „Петдесет нюанса сиво“, разкриваща вълнуващата любовна история на Кристиан Грей и Анастейша Стийл.

Страстта им един към друг ги изгаря по-горещо и по-дълбоко отвсякога, но Ана продължава да предизвиква най-тъмните страхове на Кристиан и да проверява нуждата му от контрол. Тъй като старите съперничества и негодувания застрашават и двамата, една погрешна преценка заплашва да разруши връзката им завинаги.

Може ли Кристиян да преодолее кошмарите от детството си и мъченията от младостта си и да се спаси? И след като той откри истината за произхода си, може ли да намери прошка и да приеме безусловната любов на Ана?

 

Billy Summers – Stephen King

 

Новият роман на световния майстор на ужаса Стивън Кинг се очаква да излезе през август 2021 г. В интервю авторът обяснява, че е трябвало да промени историята, заради пандемията през 2020 г., което е забавило излизането на романа.

Една от най-очакваните английски книги разказва за наемния убиец Били Съмърс – точен снайперист и един от най-добрите в бизнеса, чийто съвършен план бива осуетен от непредвидени обстоятелства.

И докато почитателите на трилърите очакват с нетърпение новата история от Кинг, могат да прочетат предишния му – “If it bleeds”. Той е част от сборник с четири непубликувани разказа от автора, всяка една с неочакван обрати и в характерния стил.

Останалите три са:

  • „Телефонът на г-н Хариган“
  • „Животът на Чък“
  • „Плъх“

И четирите са пропити с тънко чувство за хумор и смразяващ съспенс. 

 

Big summer – Jennifer Weiner

 

Забавен и забележително трогателен бестселър на 2021 г. за сложността на женските взаимоотношения, силата на приятелството и значението на вътрешния мир. "Big Summer“ е изключително подходяща книга за лятото и идеалното бягство с една от най-симпатичните героини, които сте срещали.

Шест години след края на тяхното приятелство Друе Кавано се връща  отново в живота на Дафни, изглеждайки прекрасна и успешна, както винаги, а междувременно Дафни вече не е същата съученичка от гимназията.

Тя е изградила живот, който обича, включително успешна кариера като инфлуенсър в Instagram. Да пуснеш бляскавата, съблазнителна Друе обратно в живота си е рисковано, защото идеите й са винаги толкова изкусителни, че трудно човек може да им устои. 

 

The President’s Daughter – Bill Clinton and James Patterson

 

Джеймс Патерсън и Бил Клинтън, наречени „екипът на мечтите“ от Лий Чайлд, през 2021г. се завръщат с многообещаващ трилър, който се нарежда в топ десет книги на английски език. Според критици той е по-завладяващ от световния бестселър номер едно “The President is Missing”.

Матю Кийтинг,  бивш президент – винаги е защитавал семейството си толкова твърдо, колкото и страната си. Сега тези защити са атакувани.

Един луд отвлича тийнейджърката, дъщерята на Кийтинг, Мелани – превръщайки най-големия страх на всеки родител във въпрос на национална сигурност. Докато светът наблюдава в реално време, Кийтинг се впуска в специална мисия за един човек, която проверява силите му: като лидер, войн и баща.

 

A Gambling Man – David Baldacci

 

В новия си разтърсващ трилър на английски език Балдачи разказва за ветеран от Втората световна война, Арчър, излязъл от затвора, който се нуждае от нов старт в живота си.

Той предприема пътуване до Калифорния и по пътя си спира в Рино, където късметът му доставя пачка пари и ослепително кървавочервен кабриолет Delahaye от 1939 г. – плюс спътник за последния етап от пътуването – амбициозна актриса на име Либерти Калахан, която планира да опита късмета си в Холивуд.

Но когато двамата пристигат в Бей Таун, Калифорния, Арчър бързо открива, че тълпите хора, търсещи слава и богатство, са попаднали във фалшив рай, който обслужва техните най-лоши зависимости и страхове.

 

The Bomber Mafia – Malcom Gladwell

 

"The Bomber Mafia" е написана от международният автор на бестселъри, който се завръща с изследване на една от най-големите мании на ХХ век.

Проследявайки историите на - уединен холандски гений и неговия домашен компютър, екип от химици пиромани в Харвард, брилянтен пилот, който пее водевилни мелодии на своя екипаж, и командира на бомбардировача Къртис Емерсън ЛеМей, който ще организира най-кървавата атака от Втората световна война.

В тази история за иновациите Гладуел пита - какво се случва, когато технологията и най-добрите намерения се сблъскат в разгара на войната? И каква е цената на напредъка?

 

Sooley – John Grisham

 

Главният герой в романа на Гришам е 17-годишният Самюъл Сулиман, който идва от село в Южен Судан. Голямата му любов е баскетболът - невероятният му скок и светкавична скорост го правят изключителен играч. И това може да му донесе и големия му шанс - той е забелязан от треньор на младежки отбор в САЩ.

Докато успехът го привлича неустоимо, опустошителни новини достигат до Самуел от вкъщи. Попаднал между мечтата си и кошмара, разгръщащ се на хиляди мили, „Сули“, както го наричат съучениците му, трябва да направи труден избор за бъдещето си.

Това тихо, всеотдайно момче трябва да направи това, което никой друг играч не е постигнал в историята на избраната от него игра - да стане легенда за дванадесет месеца.

 

The Power of Geography – Tim Marshall

 

Световният бестселър на Тим Маршал показа как изборът на всяка държава е ограничен от планини, реки, морета и бетон, изследвайки десет региона, които са готови да оформят глобалната политика в нова епоха на съперничество между великите сили.

Книгата дава отговори на въпросите:

  • защо следващата криза на бежанците в Европа е по-близо, отколкото се смята, докато в Сахел се появяват проблеми?
  • защо Близкият изток трябва да гледа отвъд петрола и пясъка, за да осигури бъдещето си?
  • защо Източното Средиземноморие е една от най-нестабилните точки на избухване на двадесет и първи век?
  • защо земята ще се превърне в следващото бойно поле в света?

Пропита с остроумие и проницателност, "The Power of Geography“ изследва силата на географията, която определя миналото, настоящето и бъдещето на човечеството.