Из дебрите на Националната библиотека

Институцията, която съхранява най-много книги в България и където можете да намерите и най-необичайните издания и документи, е Националната библиотека в София. Тук се съхраняват както книги, така и статии, карти, периодични издания и много други.

Благодарим на д-р Ваня Аврамов (заместник-директор „Библиотечни дейности“), Селима Груева (ръководител отдел „Набавяне и регистрация на чуждестранни издания“), Луиза Савчева (ръководител направление „Библиографска обработка на библиотечни документи“) и Силвия Филипова (ръководител на направление „Национална библиографска агенция“), че застанаха пред камерата на Книгомания и ни разказаха какъв е пътят на книгата в най-голямата библиотека в страната, както и интересни факти за нея и ресурсите й.

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ има дългогодишна история. Основана е 1878 г. като софийска публична библиотека по инициатива на Михаил Буботинов. От следващата година става Българска народна библиотека. В предосвобожденския период българската книжнина се печата основно извън пределите на страната, затова целта на една такава библиотека е да се превърне в културно средище и да събере на едно място отпечатаните на български език книги.

Тази задача се превръща в национална политика и е значително подпомогната с приемането на Закон за депозиране на печатните издания през 1897 г. С това се улеснява и воденето на текущата национална библиография, в която се описват всички издания, които се отпечатват на и извън територията на България. Така може да се направи равносметка за общото книгоиздаване като част от националния културен продукт. Според Закона за депозита всички издатели са длъжни да депозират екземпляри от изданията си.

Гледайте видеото и ще научите редица любопитни факти за Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

  • Общата площ на библиотеката е 15 350 кв.м.
  • Общата дължина на стелажите е 44 300 кв.м.
  • Фондът съдържа 8,5 млн. документа.
  • Всяка година тук постъпват между 60 000 и 70 000 библиотечни единици.
  • В библиотеката има 7 читални и разполага с 273 места.
  • Какво представлява ISBN номерът и какво означават цифрите му.

 

 

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали.

Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания 

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: knigomania.bg