Христо Явашев (13 юни 1935 – 31 май 2020), известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. Тъжната вест съобщиха сътрудниците на твореца в социалните мрежи:

„Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората по целия свят в споделени преживявания, а работата им живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са заявявали, че искат недовършените им произведения да бъдат завършени и след след смъртта им. По желание на Кристо проектът "L'Arc de Triomphe, Wrapped" в Париж, Франция, остава планиран за 18 септември - 3 октомври 2021 г.", се казва още в съобщението.

 

Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние на Христо Явашев. За това допринесе и партньорството в живота и изкуството с покойната Жан-Клод Денат дьо Гилбон, позната просто като Жан-Клод. От 1994 г. произведенията им, включително тези от миналото, са с автор "Кристо и Жан-Клод". Двамата заедно стават известни с оригиналните си пространствени художествени инсталации, включващи опаковането на известни сгради и пространства с плат.

Най-известните проекти на Кристо са опаковането на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Благодарение на Кристо хиляди успяха да “се разходят по вода“ на „Плаващите кейове“, разположени на езерото Изео в Италия...

Последният му завършен проект остава арт инсталацията „Мастаба“ в Хайд парк в Лондон.

Роденият в Габрово в семейството на известен фабрикант Христо емигрира на Запад през 1957г., жени се за Жан-Клод две години по-късно и двамата заживяват в САЩ от 1964 г. В продължение на 56 години той живее в Ню Йорк. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, става гражданин на САЩ. До смъртта си той не се завръща в България.

„Книгомания“ е съпричастна с един от последните проекти на световноизвестния артист – издава цветното обемисто издание „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове“ през 2018 г. Неин автор е журналистката Евгения Атанасова-Тенева, която изследва творчеството му дълги години и е участник в създаването на арт инсталацията на ез. Изео.

За Кристо не може да се говори в минало време. Защото Кристо винаги е мечтата по нещо голямо, смелост да оставиш всичко зад гърба си и да започнеш наново, да бъдеш свободен, да поставиш любовта към изкуството над всичко рационално, дребно и човешко! Кристо има дързостта не само да измисли и нарисува, но наистина физически да опакова брегове и прибои, да обгради острови, или да покрие със сребриста тъкан сграда като Райхстага, да спусне завеса между два хълма в планините, да направи така, че хората да ходят по вода върху водите на дълбоко езеро.

Когато работи на проектите си – Кристо диша дълбоко, наслаждава се на вятъра, на слънцето, крачи бързо, усмихва се, косата му се развява от вятъра. С всеки жест и дума ни подканя да участваме, да усещаме, да отворим сетивата си, да бъдем живи. Неговите произведения отнемаха години, понякога десетилетия, за да бъдат реализирани. След това оставаха само броени дни. Защото Кристо вярваше, че „притежанието и установеното са врагове на свободата, а техните проекти с Жан-Клод са нетрайни като нашият живот, който си отива… и остава само…някъде там, коментира Евгения Атанасова.

 


Един от отзивите за книгата е на писателя Георги Господинов:

„Тази книга предлага различни подстъпи към проекта – от идеята, през дългите преговори, изчисленията, направата, до най-важното – конкретните хора, които стоят зад всичко. Дневник, репортаж, разговор, анализ, кореспонденция – Евгения Атанасова вкарва целия си професионален и личен опит. Жива книга, писана с вълнение и затова – вълнуваща.

 

Самата Евгения Атанасова споделя, че това е кулминацията на журналистическото отразяване на проектите на Кристо, защото авторът е не само наблюдател, а е член на екипа, който го реализира. „Работата на кейовете е най-свободното и щастливо време от моята журналистическа кариера. Всъщност там престанах да бъда журналист и се превърнах в капитан на лодка, предприел пътуване по едно завинаги променено езеро. Затова искам да разкажа всичко, което видях над и под повърхността на „Плаващите кейове” на Кристо и Жан Клод.“