Да овладеем Изкуството да създаваме спомени

Защо щастливите ни спомени са толкова важни? Как да успеем да направим от тях щастливи моменти, за да се чувстваме добре и в настоящето?

Третата книга на изпълнителния директор на Института за изследване на щастието и автор на световния бестселър “The Little Book Of Hygge” („Малък наръчник по хюга“) – "The Art Of Making Memories” (“Изкуството да създаваме спомени“) Майк Викинг обещава да ни даде отговори на тези въпроси! Изданието на английски език можете да намерите в книжарници Книгомания или да поръчате онлайн. Луксозното томче с твърди корици, е 288 страници, с цветни илюстрации и снимки.

Някои дни минават, без да оставят следа, а други запомняме завинаги. Кой е най-ранният ви детски спомен? Помните ли първата си целувка? Или най-вкусното ястие, което сте опитвали?

В тази книга Майк Викинг разглежда хубавите спомени като част от щастието. Като се позовава на глобални проучвания, научни експерименти и лични преживявания, той разкрива как се формират те и ни съветва как сами да създаваме незабравими моменти. За да поддържаме хубавите си спомени живи, трябва да ангажираме сетивата си, да използваме силата на първите неща и да осъзнаваме чувствата и емоциите си. Разбира се, препоръчително е да запечатаме моментите на щастие на снимка. Или просто да си ги припомняме, като разказваме с носталгия истории за добрите стари времена.

Хубавите спомени са неразривна част от психичното здраве и цялостното ни усещане за щастие. Те ни дават сила в трудни моменти, напомнят ни кои сме в действителност и ни изпълват с надежда за бъдещето. Затова нека поемем по алеята на спомените заедно с Майк Викинг и да започнем да планираме специални моменти, които да се превърнат в прекрасни спомени.

Майк Викинг е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. Автор е на статии за престижни международни печатни медии като „Уошингтън Поуст“, „Хъфингтън Поуст“, „Гардиън“, „Таймс“. На българския пазар е познат с книгите си „Малък наръчник по хюга“ („The Little Book Of Hygge”) и “Mалък наръчник по Люка“ ("The Little Book Of Lykke”).

Ако се вълнувате от книги с подобна тематика, препоръчваме ви да рагледате още "Lagom: the swedish secret to live well", "Live lagom: Balanced living, the swedish way", SISU: The Finnish Art of Courage, "The art of nunchi".