Crazy Rich Asians – забавният поглед над „проблемите“ на богатите азиатци

Когато нюйоркчанката Рейчъл Чу се съгласява да прекара лятото с приятеля си Ник Йънг в родния му Сингапур, тя определено не знае в какво се забърква. Здраво стъпила на земята, уравновесена и самостоятелна, Рейчъл си представя спокойна семейна обстановка и неповторими мигове с любимия мъж. Ник обаче, съвсем преднамерено и деликатно, е пропуснал да спомене няколко „незначителни“ детайла относно живота на семейството си. Веднъж стъпила на сингапурска земя, Рейчъл научава следното:

– Родният дом на Ник прилича по-скоро на дворец, отколкото на спокойна семейна къщичка

– Ник е израснал, возейки се на повече частни самолети, отколкото на колa

– Ник е един от най-желаните ергени в Сингапур.

Както можете да се досетите, от момента, в който се сблъсква с действителността, Рейчъл се озовава под постоянно наблюдение и прицел, а мечтаната й спокойна почивка се превръща в поредица от сблъсъци с потомствени и новобогаташи, шумни роднини и амбициозни кариеристки...

Това е накратко сюжетът на забавния, сатиричен и пълен с много неочаквани моменти роман на Кевин Куан „Crazy Rich Asians” (“Луди богаташи“), чиято екранизация се превърна в кинохит; а останалите две части от трилогията – „Богаташки проблеми" и „Момиче за милиони“ – също се превърнаха в абсолютен бестселър на англоезичния пазар.

Мнозина сравняват богаташите, описвани в романа на Куан с азиатския еквивалент на героите на Джейн Остин, и, трябва да признаем, „проблемите“, с които те се сблъскват доста си приличат. Защото, както и в консервативна Англия, така и в модерен Сингапур всичко се върти около любовта и усилията на Рейчъл и Ник да я запазят въпреки натиска на потомственото богатство и съпътстващите го задължения и традиции.

“Crazy Rich Asians” e първата част от едноименната трилогия на Кевин Куан. Романът остава в челните класации на New York Times повече от 8 седмици. По книгата е създаден и филмът, носещ същото име, с режисьор Джон Чу.

Кевин Куан е американски автор със сингапурски произход. “Crazy Rich Asians” е дебютната му книга, която е издадена на повече от 10 езика и му печели световна популярност. Успехът на романа, както и на следващите книги от трилогията, го поставят в редица престижни класации, сред които тази на бестселърите на The New York Times, на най-силните автори на The Hollywood Reporter и на най-влиятелните хора на списание Time. Кевин Куан присъства и в азиатската Зала на славата.

На 11-годишна възраст той се мести със семейството си от Сингапур в САЩ. Завършва творческо писане в университета в Хюстън, а след това заминава за Ню Йорк, където следва фотография в Parsons School of Design. Кевин работи за списания като Interview на Анди Уорхол и Living на Марта Стюарт, за вестник The New York Times, както и за компанията M&Co. на графичния дизайнер Тибор Калман.

През 2002 г. Кевин Куан основава свое творческо студио, където създава високостойностни визуални проекти за клиенти като The New York Times, Музеят на модерното изкуство в Манхатън, Rockwell Group и TED.com.