Кошница 0

Светът като воля за песен или модернизмът на Петко Ю. Тодоров

Няма наличност
ISBN
9786197707182

Предло­жените в това изследване анализи на художествения свят на Петко Тодоров биха могли да раздвижат въображението на нашите режисьори, сценографи и актьори за едно по-актив­но и успешно съвременно сценично пресъздаване на негови­те драми

"Във времето текстовете на П. Ю. Тодоров най-често са изглеждали ненавременни. В годините, когато са били създавани, за тях като че ли е било още рано. През периода на 20-те и 30-те пък оставят впечатлението за вече закъснели или дори за излезли от историческия коловоз. След 1944 г., в провъзгласеното като „най-оптимистично" време за всички времена, те се оказват прекалено песимистични. С все по-нарастващия песимизъм към социалистическия оптимизъм от края на 60-те, драмите му започват плахо да се завръщат по сцените и в читанките, но остават все така зачудващи с изпразнения от борческото си съдържание, зелен и спокоен Балкан, с липсата на бунтовни страсти и с лишената от героична епопея на труда вечна българска земя. От бурните 90-те насетне „тихият“ и самовглъбен Петко Тодоров също продължава да се чувства неуютно - както в „пазарната ниша“ на изкуството, така и върху неконвенционалния тепих на разгорелите се естетически борби. Но трябва да се надяваме това наследство да се преоткрие по своему и някак самобитно в идващите години. Храня и надеждата, че предложените в това изследване анализи на художествения свят на Петко Тодоров биха могли да раздвижат въображението на нашите режисьори, сценографи и актьори за едно по-активно и успешно съвременно сценично пресъздаване на неговите драми, с помощта и на много по-бога- тия вече инструментариум от средства на настоящия ни театър."
Проф. Ромео Попилиев

* * *

За автора:
Ромео Попилиев е театровед, професор и доктор на изкуствознанието, работил основно в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките.
Бил е също така преподавател, автор на много статии и студии. Има издадени монографии: „Комичното и животът на българската комедия между двете световни войни” С., 2001; „Театралната критика на две критични десетилетия” С., 2003; „Драмите на Йордан Радичков или едновременното неедновременно” С., 2005; „Историческата драма: траекториите на историята, мита и политиката.” С., 2008; „Съпротивата на драмата в драмата за съпротивата” С., 2013; „Цензурата по времето на комунизма или режимът на забраняване-позволяване” С., 2018.


Повече информация
Автор Ромео Попилиев
Страници 256
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 6.10.2023 г.
Издателство Знаци
ID на книга 617890
ISBN 9786197707182
Категории Език и литература
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Светът като воля за песен или модернизмът на Петко Ю. Тодоров
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.