Кошница 0

Яна Язова и Александър Балабанов. Двуединството на духа

На склад
ISBN
9789544112882
18,00 лв.
Целта на настоящето изследване е да проникне в сложния човешки и творчески съюз между проф. Александър Балабанов и много младата авторка на поезия и проза Люба Ганчева.

Написана на четивен език, монографията представя двойката Язова – Балабанов като интересен и значим социокултурен феномен

През 1930 година, след пророчески сън, 18-годишната Люба Ганчева събира смелост и отива при професор Александър Балабанов, за да чуе мнението му за стихотворенията й, събрани в пет тетрадки от по сто листа... Във времето, през което тя избира литературата за своя съдба, а той ролята си да я стимулира и напътства, се случва тяхната любов. Необичайна и нередна в очите на другите – тя е млада, красива, впечатляваща, той – възрастен, непривлекателен, семейно обвързан.

Целта на настоящето изследване е да проникне в сложния човешки и творчески съюз между проф. Александър Балабанов – един от най-изявените български интелектуалци през първата половина на ХХ век, и много младата авторка на поезия и проза Люба Ганчева, на която той дава поетичното име Яна Язова. За да бъде правомерен на тези двама творци, на тяхната уникална двойка, изследователският подход се опира на схващането им, че истината за писателите се съдържа в техните произведения.

Аналитичният прочит на творбите, които те създават през времето на своята любовна свързаност, показва безрезервната преданост, с която Професорът внедрява в съзнанието на младата Яна Язова своята огромна философска и литературна култура, а тя, от своя страна, дава нов живот на наученото в романите „Ана Дюлгерова“, „Капитан“, „Александър Македонски“, „Соления залив“, превръщайки личността
на Балабанов в прототип на най-важните си литературни герои.

Проф. Дора Колева е автор на книгите: „За поетиката на Багряна“ (1983), „Лириката на 60-те години. Стилови тенденции и многообразие“ (1998), „В художествения свят на Андрей Германов“ (2000), „Лириката на Павел Матев“ (2001), „Блага Димитрова: човек, общество, всемир“ (2003), „Български писатели. Естетика и поетика“ (2004), „Атанас Далчев – поетът-философ“ (2014).


Повече информация
Автор Дора Колева
Страници 288
Корица мека
Език български
Година 2020
Дата на получаване 14.10.2021 г.
Издателство Факел
ID на книга 613269
ISBN 9789544112882
Категории Език и литература
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Яна Язова и Александър Балабанов. Двуединството на духа
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.