Кошница 0

Средновековието - далечно и близко. Етюди по средновековна литература

На склад
ISBN
9786190110484
29,00 лв.
Четенето на творби, отдалечени във времето, предполага раздвояване на съзнанието. Насладата от прочита на средновековните творби може да съчетае в хармонично единство далечното и настоящето.

Четенето на творби, отдалечени във времето, предполага раздвояване на съзнанието. От една страна, желанието да се потопим в друг свят с неговите исторически и естетически особености ни насочва към другост, която ни обогатява и в същото време поставя под въпрос. Четем старите текстове с готовност да се променим, поне временно. Така средновековната литература се оказва среща с далечно минало. От друга страна, ние се потопяваме в друг свят, съзнавайки или не, че живеем в 21 век. Четейки старите творби, ние утвърждаваме себе си. Приобщаваме към собствената си култура и средновековната. Така тази минала епоха ни става и по-близка.

Това двойнствено съзнание е залегнало в основата на етюдите в тази книга. В тях се открояват три части: общи проблеми на средновековната литература, коментари върху съвременни автори от гледна точка на средновековни художествени процеси, представяне на емблематични творби, оказали влияние върху европейската литература и до днес. А насладата от прочита на средновековните творби може да съчетае в хармонично единство далечното и настоящето. Читателските преживявания от досега със средновековни творби показват, че общуването с другостта е не само възможно. То е гаранция за човешка пълноценност, към която всички се стремим.

Стоян Атанасов


Повече информация
Автор Стоян Атанасов
Страници 384
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 17.06.2022 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 614879
ISBN 9786190110484
Категории Език и литература
Книги на български език
Нови книги
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Средновековието - далечно и близко. Етюди по средновековна литература
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.