Кошница 0

Пенелопеида

На склад
ISBN
9786191711758
Special Price 25,20 лв. Regular Price 28,00 лв.

Романът на Севда Костова е ода за женствеността и за необятната природа на човешката душа. Авторката пресъздава умело историята на емблематичната героиня от древногръцката митология, като вещо вплита множество философски и морални въпроси в наратива. Така успява да постави до световноизвестната „Одисея“ и своята „Пенелопеида“ – също вечна история за пътуването и постоянното търсене. За този свой роман тя е номинирана за Нобелова награда през 1999 г.

Пенелопа среща Одисей пред двореца на своя чичо цар Тиндарей. Запленена от зелените очи и огнените къдри на героя, тя разбира, че това е нейният избраник и скоро заминава с Одисей, за да се превърне в обичната господарка на Итака. Царското семейство се сдобива със син, но избухва Троянската война, която отнема съпруга й и тя остава сама на острова, заобиколена от поданици, които си пожелават техният господар да се върне жив и малкият Телемах да разбере що е то бащина обич. Сезоните се изнизват, но Одисей не се прибира. Обезверена и напълно изплашена от бъдещето, Пенелопа се впуска в своето вечно очакване, загледана в безкрая на морската шир за кораба на своя любим. Тогава започва нейното пътешествие, тогава започват нейните подвизи. В устрема си да остане добра майка, вярна съпруга и достойна господарка на своя народ, тя ще поеме на дълъг път дълбоко към себе си. А когато злото започва да застрашава любимите ѝ хора и острова, на нея не ѝ остава нищо друго, освен да ги брани с цялата си същност. Тогава ще се роди нова Пенелопа, изпълнена с терзания и страхове, но запазила надеждата, че един ден ще дочака завръщането на Одисей и всичко ще си бъде постарому…


Повече информация
Автор Севда Костова
Страници 704
Корица мека
Език български
Година 2024
Дата на получаване 2.05.2024 г.
Издателство Orange Books
ID на книга 619220
ISBN 9786191711758
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език
Нови книги
Нови заглавия тази седмица
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пенелопеида
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.