Кошница 0

Пътешествието на „Уейджър“

На склад
ISBN
9789542847274
25,00 лв.

Макар и документална, тази книга може да се чете като вълнуващ приключенски роман с интригуващи герои, невероятни обрати и невъобразими премеждия.
Книгата е носител на наградата на Goodreads за най-добра историческа и биографична книга за 2023 г.

Годината е 1742-ра. Разнебитена самоделна лодка достига до бреговете на Бразилия. От нея слизат трийсетина полуживи мъже – с изпокъсани дрехи, изгорели от слънцето, очевидно гладували месеци наред. Тяхната история скоро ще се превърне в сензация – в една от най-вдъхновяващите и най-ужасяващите истории от епохата на великите мореплаватели.

Тези мъже са оцелелите от потъналия край бреговете на Чили британски кораб „Уейджър“ – част от военна експедиция, станала по-късно прословута с огромния брой жертви. Те са преплавали хиляди километри през най-опасните води на планетата, бягали са от врагове, живели са на безлюден остров, борили са се с тиф, скорбут и глад и са преживели метеж. От 300 души на кораба накрая оцеляват общо 36.

„Пътешествието на „Уейджър“ разказва тяхната история, която далеч преди да вдъхнови Мартин Скорсезе за нов филм, е вдъхновявала Херман Мелвил и лорд Джордж Байрон, чийто дядо е бил един от главните герои в нея.

Благодарение на множеството запазени разкази на оцелелите Дейвид Гран успява да предаде в подробности и достоверно случилото се, но и да изгради образите на главните действащи лица. Те оживяват на страниците на книгата със своите собствени думи и с тяхна помощ Дейвид Гран разказва една история, в която всички стихии на природата се стоварват върху човешкия дух, но най-голямата заплаха се оказват самите хора, които, поставени в екстремна ситуация, изваждат на показ най-мрачните кътчета на своята душа.

*  *  *

„Военноисторически трилър, който разбива границите между жанровете – отчасти „Господар и командир“, отчасти „Повелителят на мухите“. –Vanity Fair


Повече информация
Автор Дейвид Гран
Страници 376
Корица мека
Език български
Година 2024
Дата на получаване 4.06.2024 г.
Издателство Сиела
Преводач Камен Велчев
ID на книга 619429
ISBN 9789542847274
Категории Исторически романи
Книги на български език
Нови книги на български език
Нови книги
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пътешествието на „Уейджър“
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.