Кошница 0

Пътищата на коприната. Нова история на света

На склад
ISBN
9789542842477
29,90 лв.

„Пътищата на коприната. Нова история на света“ разширява значително европоцентричния разказ и показва как далеч преди нашето време случващото се в единия край на света влияе на държави и народи на хиляди километри оттам. Достъпна и четивна, книгата на Франкопан ще ви покаже колко по-разнообразен и взаимосвързан е бил древният свят и колко от предизвикателствата на съвременността се коренят далеч назад в миналото.

Последните векове колелото на историята се върти в полза на Европа и Америка, като нерядко за жителите на тази част на света издигането на Запада се смята за естествено и дори неизбежно – а това със замах заличава огромна част от миналото. Питър Франкопан разширява историята до същинския ѝ мащаб, като в центъра поставя различните измерения на пътищата на коприната, които свързват континенти и океани далеч преди съвременността – и по които текат идеи, стоки, зарази и армии, които сеят разруха и носят промяна. Там, в екзотичния и често напълно непознат за нас Изток, са се въздигали и разпадали велики империи, там са възникнали глобалните религии и са създадени смайващи паметници, там науката и изкуството са постигали висини далеч преди Ренесанса и Просвещението. От началото на XXI век пред очите ни тези пътища се възраждат и центърът на света започва да се измества отново към Азия, където е бил и през по-голямата част от световната история.

"Общовъзприетата и мързелива история на цивилизацията е тази, където Древна Гърция поражда Рим, Рим поражда християнска Европа, християнска Европа поражда Ренесанса, Ренесансът – Просвещението, Просвещението – политическата демокрация и Индустриалната революция. От своя страна от кръстосването на индустрията с демокрацията се раждат Съединените щати, въплъщавайки правата за живот, свобода и стремеж към щастие."
Ерик Улф


Повече информация
Автор Питър Франкопан
Страници 784
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 15.05.2023 г.
Издателство Сиела
Преводач Павлин Атанасов
ID на книга 617014
ISBN 9789542842477
Категории Исторически романи
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пътищата на коприната. Нова история на света
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.