Топ 10 заглавия за най-малките за 2021

 

Детските книги за най-малките са разнообразни по вид: от бебешките варианти от плат, книжки с приказки, издания за оцветяване и рисуване, комикси, занимателни книги за изучаване най-вече на числа и букви и/или растения и животни, книги със стикери и още много други. Обикновено под книги за най-малките се има предвид продукти, наподобяващи книга, подходящи за игра за деца от 0 до 2 години и вече традиционни детски книжки за възраст 3–6 години, с които малките читатели прохождат в четенето, но едновременно се и забавляват чрез илюстрациите.

Занимателните книги са много важни за децата в тези две възрастови групи, тъй като те подпомагат умственото им развитие и въображението, фината моторика на пръстите, координацията и двигателните умения.

Ето няколко важни и интересни книги за най-малките.

1. „Дива симфония“Дан Браун

Световноизвестният писател на трилъри Дан Браун, автор на „Шифърът на Леонардо, изпробва перото си и в история за деца. „Дивата симфония“ е музикална приказка с илюстрации на Сюзан Батори и добавена стойност – музика. Автор на музиката е самият Дан Браун.

От указания в книжката сайт се изтегля приложение и когато е инсталирано на устройство, позволява сканиране на конкретни страници. Маестро Мишо води малките читатели на пътешествие из гората, джунглата, океана, като на всяко фолио се представя ново животно с кратки забавни стихчета.

Всяко стихотворение, в превод на Любомир Николов, завършва с поука. Например: „Умееш ли да слушаш, винаги ще намериш правия път“. „Дивата симфония“ е и занимателна книга, тъй като представя различни музикални инструменти, мотивира децата да са наблюдателни и да търсят по страниците скрити букви, различни елементи, да броят и т.н.

2. Моите първи инструменти (Натисни, извади, играй)

Книга за малки майстори – този път инструментите не са музикални, а тези от куфарчето на татко. Интерактивната книга „Моите първи инструменти“ запознава момчетата с 5 основни инструмента, с които татко си служи умело вкъщи.

Всеки инструмент е имитация в реални размери, представен на двойно подлепена картонена страница с гланцово покритие, и е удобен за игра. А с играта най-малките деца се научават да броят до 5. Рулетката показва, че служи за измерване, рулерът се вади и прибира.

Гаечният ключ е с удобен захват за детската ръка и мотивира детето да „завие“ двете въртящи се гайки на другата страница с различни размери – това подпомага развитието моториката на пръстите и координацията на ръцете. Следват отвертка, чук с 4 пирончета, които влизат в специални жлебове в картонената страница на книгата, и накрая е представен трионът, който „реже“ в петте специално направени отвора в задната корица на книгата, като е инсценирана дървена дъска.

Детската книга е подходяща за момчета над 3 години, тъй като съдържа дребни елементи. Полезна е, защото приучва децата да броят, да учат професии и създава удоволствието за подражание на родителите. След използването на инструментите децата са мотивирани да ги подредят обратно по страниците, точно както и татко прибира своите в кутията си.

3. Книга с шаблони. Животни във фермата

На същия принцип с подреждането по места е и цялата детска поредица книги с шаблони на Книгомания. Другите заглавия от поредицата са „Динозаври“, „Буболечки“, „Сафари животни“.

„Животни във фермата“ съдържа 15 шаблона на животни и 15 задачи за изпълнение, които насърчават децата към творчество и са изпълними с подръчни средства (памук, стара гъбичка, лепило, клечки от сладолед, блокче с цветни страници, пера, прежда). Шаблонът на съответното животно трябва да се очертае и да се изпълни стъпка по стъпка указанието в задачата.

Интересно е, че се съчетават при работа различни техники и материали, развива се въображението и моториката на пръстите – проектите са лесни и приятни за изпълнение: правене на колажи, гирлянди, апликации и др. Шаблоните са за многократна употреба, вадят се лесно от книжката, а после стимулират детето да ги подреди обратно по местата им.

Всяка страница има по три животни, децата научават кой къде живее във фермата – крава, овца, прасенце, пате, куче, кон, зайче, пуйка, коза, кокошка, пчела, теленце, агънце. Задачите са лесни за изпълнение от децата, но все пак е препоръчително да бъдат наблюдавани от възрастен, докато режат с ножицата.

 

      

 

4. „Денят, в който пастелите си тръгнаха“ Дрю Дейуолт

От няколко години книгата е световен бестселър в категориите Детски книги и Книги за най-малките. Дънкан отваря кутията си с пастели и открива много писма, в които всеки от 12-те цвята му се оплаква и изразява настроението си.

Получава се забавна история, в която червеният цвят е сърдит, че с него момчето рисува твърде много, даже и по празници; Бежовият недоволства, че го наричат светлокафяв и не харесва нещата, които трябва да рисува; Сивият е уморен, защото с него се рисуват големи животни; Белият пък почти не рисува. Черният пастел се чувства пренебрегнат защото с него се правят само контури.

Доволен е само зеленият, но не и неговите съседи – жълтият и оранжевият, които спорят какъв е цветът на слънцето. Историята на 12-те пастела е забавна, хумористична, пълна с цветни рисунки, кара децата да разсъждават, учи ги да изразяват себе си и какви настроения изпитват хората. „Денят, в който пастелите си тръгнаха“ е подходяща за подарък за деца над 4 години.

5. „Превозни средства на черната детска“ / „Ферма на черната дъска“

И като заговорихме за пастели, двете книжки тип черна дъска са подходящи за многократна употреба и дълги часове игра с приложените към занимателната книга цветни тебешири. Всяка от страниците имитира черна дъска и мотивира децата да се научат да рисуват първите си форми и да прерисуват предмети в опростен вид благодарение на принципа на мрежата за ориентир.

Има упражнения и за писане на печатни букви и първи кратки думи. Удобно е, че четирите цветни тебешира са лесни за изтриване и могат да бъдат заменени, след като свършат.  Важно е книжката да не се мокри прекалено с вода, тъй като страниците са от картон, както и да не се рисува с маслени пастели, тъй като се изтриват по-трудно.

Така детето научава в процес на игра и докато следва пунктира, да направи правоъгълник, сърце, квадрат, овал, както и да напише и опознае трактор, овца, къща, коза, дърво, кокошка. Дори и да не спазва рисуването на задачите, книгата може да се използва от най-малките като повърхност за многократно рисуване и оцветяване.

6.„Зог“Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, превод: Мария Донева

„Зог“ е забавна книга в мерена реч за професиите. Вечният приказен мотив за дракон, който отвлича принцеса, е интерпретиран по нов начин с хумористична отсянка. Героите търсят своето призвание и как да правят добрини.

Зог мечтае да получи златна звезда и е устремен да овладее драконските умения. Обаче всеки негов опит да бълва дим, да ръмжи или лети завършва с нещастие. Принцеса Перла се грижи за него, като му подава хапче за смучене или да постави лепенка на удареното място: „По-добре да съм лекар.

От сърце предпочитам, / ако някой е болен, на мига да долитам”, защото да е само принцеса на Перла няма да й хареса. Предлага на Зог да я отвлече, за да може той да получи мечтаната златна звезда.

След появата на рицар обаче Зог се отказва да е само дракон, отвличащ принцеси. Тук книгата предлага повод за разговор с децата на тема професии и какво е призванието на хората, какво е трудът и трябва ли да правим нещо за другите.

7.Чудовища. Рисувателна магия

Това е една необичайна занимателна книга за деца с много и различни по тип задачи за рисуване, измисляне, апликация, хартиени модели и др. „Чудовища“ включва страници, образуващи рамка, която задава конкретната задача за рисуване, а „магията“ се състои във възможността за многократно изпълнение върху прозрачен лист.

След повдигане на прозрачния лист рисунката изчезва и може да се рисува отново и отново. Книжката носи духа на празника Хелоуин, но никак не е страшна. Рисуването на различни чудовища и настроенията по лицата им с предложените модели кара децата да фантазират, да съчетават различни елементи, както и да създават свои собствени творения.

Най-накрая в книгата има макет на чудовищен книгоразделител, който „дъвче“ страници. Вземете го за спомен и си отбелязвайте с него в следващата книга.

 

     

 

8. Поредицата за БАРБАРОНИТЕ

Поредицата за барбароните е особено любима на децата от десетки години. Хубаво е, че периодично се появяват нови и нови преиздания. Красивите и миловидни картинки стават любими и разпознаваеми и остават в детското съзнание за дълго.

Книжките в поредицата са над 20, но особено изразителни са „Пикникът“, „Вода за градината“, „Оркестърът“. Всяко заглавие е от 16 страници и е посветено на празник, професия или дейност от ежедневието, с която децата да се запознаят.

9.Поредица „Плъзни и дръпни!“

Поредицата „Плъзни и дръпни“ включва 6 заглавия. Интерактивните книжки за най-малките учат да се търси „заигравката“ по страниците.

Всяка страничка крие в себе си още една, и още една. Скритите изображения забавляват.

Книгите от такъв тип поредица са чудесен преход към сложните панорамни книги с 3D изображения, които обаче трябва да се пазят от нараняване. В „Плъзни и дръпни“ фолиата са 5 на брой, а книжното тяло е устойчиво на игра. Досега излезлите заглавия са „В езерото“, „Лека нощ“, „В морето“, „В градината“.

10. Поредица „Превърни водата в цвят“

Занимателните книжки в тази поредица са почти магични – сивите илюстрации оживяват след като бъдат минати с мокра четка. Децата се чувстват като малки художници и истински се забавляват как цветовете сами се проявяват. Заглавията в поредицата са разнообразни: зоопарк, принцеси, приключения, животни, рожден ден и други.