Най-успешният наръчник за обзавеждане на дома вече е с нов тираж

Най-успешният наръчник с над 200 палитри и идеи за обзавеждане на дома отново се разпространява в книжарниците. Луксозното томче „Цветовете. Енциклопедия“ вече е с пети тираж и е един от най-търсените наръчници на издателство Книгомания вече 10 години.

Книгата е особено ценна, защото всяка палитра е придружена от текст, в който се анализират настроенията, които създава даденият цвят, а това помага да се създаде желаното цветово обкръжение. Изданието разполага и с практичен и удобен справочник, подпомагащ избора на завършващите акценти, които съответстват най-добре на дадената цветова схема. От страниците ще научите как с помощта на цветовете се създава атмосфера, илюзия за пространство, дълбочина, топлина или осветеност. Така „Цветовете. Енциклопедия" може да се използва както от потребители с интерес към интериора, така и от професионални дизайнери.

Цветът е едно от най-интересните явления на земята. Още от началото на човешката история хората са го използвали, за да маркират територията си или да украсят обкръжаващото ги пространство. Цветът е мощно средство – той може да съживи и освежи остарялото пространство във всеки дом, да промени настроението и да повдигне духа на човека. Различните култури по света придават различни значения на един или друг цвят. Цветът може да бъде страстен и чувствен, но може да бъде и успокояващ и съзерцателен. За да ви помогне да направите сами избора на цвят за интериора на вашия дом, книгата е разделена на девет глави според основните групи от цветове. Във всяка глава има примери за различната сила и нюанси на цвета – от яркия, чист и основен тон до деликатния блед нюанс.

 

Цветовете в дома не могат да се сменят толкова често, колкото сменяме дрехите си, затова е особено важно какви цветове ще изберем. Тази книга има за цел да ви помогне да се спрете на най-подходящото, така че изборът ви да съответства на вашия начин на живот и да задоволи личните ви и емоционални потребности.

Цветът е едно от най-интересните явления на земята. Още от началото на човешката история хората са ги използвали, за да маркират територията си или да украсят обкръжаващото ги пространство. Цветът е мощно средство – той може да съживи и освежи остарялото пространство във всеки дом, да промени настроението и повдигне духа на човека. Различните култури по света придават различни значения на един или друг цвят. Цветът може да бъде страстен и чувствен, но може да бъде успокояващ и съзерцателен.

Цветовете впечатляват всички. Наред с текстурата те ни помагат да превърнем света във възхитително и красиво място за живеене. В известен смисъл  те са общодостъпен съвременен лукс. Само допреди 100 години цветовете са били достояние единствено на богатите – та нали не е имало цветна телевизия, лъскави цветни списания или книги, нито пластики и изкуствени багрила за текстила. За повечето хора светът чисто и просто е бил обагрен в различни нюанси на сивото. Но развитието на химическата промишленост през 50-те години на ХХ в. дава възможност да се произвеждат много повече цветове, багрила и бои. Днес е възможно да бъдат създадени над 16 млн. различни цвята. Развитието на технологията на производството на бои означава, че сега можем да купуваме хиляди различни типове боя, като се започне от основните емулсии, мине се през металиците и екологично чистите бои и се стигне до магнитните бои.

Използването на боя е най-простият и евтин начин за цялостна промяна и освежаване на всяко пространство в дома. Никога досега при боите, тапетите, мебелите и тъканите не е имало такова голямо разнообразие в избора на цветове, което ни дава възможност да изявим собствените си дизайнерски способности. Но с какво да започнем при наличието на такова голямо разнообразие? С всички тези възможности изборът на цветове за дома може да обърка и уплаши както дилетантът, така и професионалният декоратор. Мнозина производители на бои се хвалят, че на практика могат да получат всякакъв цвят, което дава невероятни възможности. Но как да решим кой е идеалният оттенък?

Тази книга може да ви помогне да изберете подобаващия цвят за вас и за вашата стая, а след това да ви покаже как да изградите поразително красив интериор, базиращ се на този цвят. Правилният избор на цветово решение за стаята може да промени скучното жизнено пространство в стилен интериор. Взети навреме, тези решения могат да имат важно значение, защото не само ще впечатлите своите приятели и семейството си, но ще вдигнете и цената на недвижимото си имущество. Тази книга ще ви въоръжи с теоретични познания, с малко вдъхновение и ще ви убеди в наличието на собствен вкус, което ще ви даде необходимата увереност да използвате пълния потенциал на цветовете.

Да освежим остарялата стая за гости. Цветът на лавандулата става по-топъл в съседство с пламтящия оранжев и яркия пурпурен цвят. Смело използваните десени са най-сигурният начин за придаване на завършен вид на гостоприемния интериор.

С какво да започнем?

Преди да изпълните пространството с цветове, трябва да вземете предвид редица фактори. Скромните практически познания и съзидателното вдъхновение могат да ви помогнат много, за да направите правилния избор. Когато избирате цветовете за своя дом, задайте си следните въпроси:

 • Какво е предназначението на това помещение?
 • Кой използва най-много това помещение?
 • През кое време на деня ще бъде използвано най-много това помещение?
 • Какво количество дневна светлина попада в него?
 • Какви важни архитектурни детайли присъстват в него?
 • Какви мебели вече има или ще има в стаята?
 • Какви цветове ще преобладават в съседните помещения?
 • Какви чувства и емоции искате да вложите в този интериор?

Запомнете отговорите на тези въпроси и ги имайте предвид. Много скоро ще можете да откриете идеалното си цветово решение на своята стая.

 

Хармонична палитра от оранжеви и златисти цветове. Мекият тиквен цвят на стените е усилен от допълнителните акценти на цветовете от същото цветово семейство.

Още съвети:

 • Използвайте цветове и десени, които истински ви харесват, дори когато донякъде са непривични и ексцентрични.
 • Осигурете повече естествена светлина в стаята с помощта на големите прозорци, остъклените врати и боядисаните в светъл цвят стени.
 • Създайте приятна атмосфера в тъмните кътове, като използвате меко осветление и топли цветове като червените и оранжевите.
 • Смелото използване на синьото възбужда и въодушевява. Излъчването на всеки интериор се засилва, когато в него се появи неочаква цветови акцент.