Книга за футбола обяснява защо това е най-великата игра на всички времена

Футболна енциклопедия припомня най-епичните мачове, тактики и голове в навечерието на Световното първенство по футбол 2022

 

Тази година Световното първенство по футбол 2022 ще се проведе през ноември в Катар. Турнирът отново ще потопи целия свят в еуфория, страсти и ритуали, свързани с най-великата игра на всички времена. Разбира се, покрай отборите и мачовете ще си припомним и редица ключови исторически попадения и футболни звезди от предишни първенства.

За да направи изживяването ви от Световното първенство още по-пълноценно и за да ви послужи като неотменим справочник в споровете на футболна тематика, издателство Книгомания пусна на пазара илюстрирано и богато на факти издание от 400 с. „Футболът. Енциклопедия. Отбори – правила – първенства – тактики“. Консултант е спортният журналист Боян Бойчев.

Книгата няма аналог на българския пазар. Изданието е част от международна копродукция на престижното английско издателство DK, профилирано в издаването на енциклопедии, и излиза едновременно в няколко европейски държави и на различни езици. Информацията представя:

 • история на футбола
 • правила на играта
 • как да провеждате тренировките си
 • най-важните футболни клубове
 • футболни звезди и треньори
 • мениджъри и лидери
 • световни първенства
 • континентални първенства.

 

В добре разработени таблици, графики и статистики подробно можете да проследите резултати от мачове, рубриките пък припомнят култови цитати на ключови за футбола личности. Страниците на тази енциклопедия ще ви поднесат и десетки любопитни факти и изводи, които със сигурност не знаете, дори да сте заклет запалянко.

Изданието е много добър подарък както за младежи и начинаещи, занимаващи се с най-популярната игра в света, така и за любители и възрастни, които са превърнали ритането на топка в хоби. В книгата са включени и женските футболни отбори по света, които регистрират забележителни резултати в този спорт.

Подробно в книгата са разгледани различните етапи на тренировката, как да я съобразите с индивидуалните умения на играча, какви са видовете удари и движения във футбола, които е нужно да владеете на терена.

Последователно,  с теория, съвети и илюстрации стъпка по стъпка, е обяснено как да протекат загрявката и тренировката, как да постигнете контрол над топката, подаване, дрибъл и степовъри, как да усъвършенствате ударите от земя, от въздух, с глава, странични, свободни и наказателни удари. Обръща се внимание и на завъртания, обръщания, лъжливи движения, отнемане на топката, пазене на вратата и предпазване от контузии.

Особено ценна е кратката статистика към всеки национален отбор, от която можем да си направим съпоставки и изводи по държави коя е футболната асоциация, какъв е броят на регистрираните футболисти (мъже и жени), брой професионалисти и брой регистрирани клубове. В друга таблица пък откриваме данни за национален стадион, прозвище на националния отбор, брой участия на световни и европейски първенства, както и най-голяма победа, най-голяма загуба, кой футболист е участвал в най-много мачове и кой е вкарал най-много голове.

 

kniga za futbola-stranici-opisanie teren     enciklopedia za futbol-stranici-napadateli

 

„Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Мога да ви уверя, че той е много повече. Никой не може по-точно да улови лишената от логика дълбочина на страстта, която е предизвикана от двадесет и двама мъже, които гонят една топка“ – коментира Дейвид Голдблат в предговора към „Футболът. Енциклопедия“.

Най-интересни и полезни за начинаещите във футбола читатели на книгата са втори и трети раздел, в които се обясняват подробно и на достъпен език технологиите във футбола и основните концепции и схеми на игра. Освен че са изяснени каква е ролята на всеки от играчите: защитници, полузащитници, нападатели, вратари, с добри илюстрации и инфографики са представени така нужните за всеки футболен отбор офанзивни и дефанзивни тактики, статични положения, засади, нарушения, „мръсни номера“ на терена и др.

Разбира се, ще прочете и десетки цитати, любопитни факти и рекорди за редица съдии, играчи, треньори, мениджъри на клубове, които ще останат емблематични в историята на най-великата игра. Ще си отговорите на въпроса има ли идеален футболен играч.

Феновете пък ще се насладят на систематизирана информация за:

 • кратка история за футболното облекло
 • как се е променяла топката през годините
 • от какво се състои футболната топка
 • кои са петте най-велики футболни химна
 • кои са най-култовите стадиони
 • кои са най-запомнящите се срещи
 • как една футболна агитка вдъхновява играчите за победа.

 

Ще прочетете и как се ражда „мексиканската вълна“, която е най-любимият ритуал на публиката по трибуните.

В страниците на това луксозно тематично издание намира място и България. На с. 214 се дава историческа информация, че до обявяване на независимостта на страната ни футболът е бил официално забранен. Но след това и особено след Балканските войни популярността на играта силно нараства. Така през 1913 г. се появява „Славия“, а на следващата година група младежи основават „Левски“. През 1944 г. Българската армия създава ЦСКА.

Страницата за България е илюстрирана с образа на Христо Стоичков, който изиграва 83 мача с националния отбор. Енциклопедията го представя като един от футболистите с най-добро центриране и ни припомня за славното участие на страната ни в Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., което започва за отбора ни със загуба от Нигерия, но после продължава с победи над Гърция, Аржентина и Мексико. Воденият от Стоичков отбор успява да направи обрат срещу Германия и я побеждава с 2:1 – това е върхът в представянето на тима, който достига до четвърто място.

Отбелязано е също така, че българският играч с най-много голове е Димитър Бербатов, а с най-много участия с националния отбор – Стилиян Петров.

 

enciklopedia-za-futbola-pages-bulgaria

 

По отношение на историческото развитие на футбола си заслужава да споменем поне няколко любопитни факта, които ни поднася „Футболът. Енциклопедия“. Това е първата в света харесана от масите игра. Историята е пълна с разновидности на игра с топка от Централна Америка до Римската империя. Името й дава английският крал Едуард II, който за пръв път я нарича „крак-топка, топка-крак“, т.е. футбол. Само за век футболът се превръща от селски ритуал в най-популярния и комерсиален спорт в света. Преди да се разпространи из градовете на Викторианска Англия, футболът се радва на почит в елитните английски университети и държавни училища. Постепенно се утвърждават редица правила за размерите на игрището, фиксиран брой на участниците (по 11 за всеки отбор), както и забраната да се използват ръце.

Шотландецът Уилям Макгрегър е възприет за основател на Футболната лига (първата организирана футболна лига в света) през 1888 г. А Чарлз Милър пък е човекът, който пренася футбола в Бразилия. Той е син на богат търговец на кафе, който още като дете е изпратен да учи в Англия. През 1894 г. се завръща в Бразилия след 10-годишен престой, като носи със себе си две футболни топки и правилник на играта.

Голямата привлекателност на футбола може да бъде обяснена с това, че той е една от най-простите игри, измисляни някога. Превръща се в глобална игра, защото можела да се играе на разнообразен терен, от различни хора и изисква повече от едно умение. Почти не е нужна екипировка, необикновена и непредсказуема игра е и е находчиво съчетание от отборен дух и индивидуални способности. И един отбор може да победи всеки – стига да има и доза късмет!

 

„Футболът… е управляван от хора с напреднали културни идеи“ – казва баски зрител по време на мач през 1903 г.

 

В края на XIX и началото на XX век футболът се установява във важни градове, пристанища и крайбрежни райони в цял свят, превръщайки ги в плацдарм, от който играта се разпространява към провинциалните градове, вътрешността и най-отдалечените кътчета, населени с хора.

Ключов момент за превръщането на футбола в зрелищен спорт е зрителският интерес, който нараства неимоверно в Англия през 70-те и 80-те години на XX век. Работната седмица намалява, надниците се увеличават, а след като професионализмът е приет през 1885 г., качеството на играта и големината на стадионите постепенно се променят. Само за 30 години посещението на футболни срещи скача с над 50 пъти.

Постепенно през десетилетията се оформят следните видове футбол:

 • Футзал (футбол в зала) – футбол на закрито; отборите са от 5 души
 • Плажен футбол
 • Футбол на закрито
 • Уличен футбол
 • Фрийстайл футбол
 • Параолимпийски футбол
 • Футбол за удоволствие

 

Днес социалните медии и интернет дават допълнителни възможности на запалянковците да засилят страстта си и да изразяват подкрепата си към любимите отбори, турнири и футболисти. Те са още един ключ за промотиране на играта. От друга страна, технологиите дават възможност за играене на виртуален футбол – конзоли и компютърни игри позволяват организирането на онлайн турнири, изграждане на виртуални отбори от реални личности на футболисти и много други.

В заключение нека кажем, че тази книга за футбола е най-популярното издание, което можете да намерите в книжарниците, както и да поръчате онлайн. „Футболът. Енциклопедия“ представя систематизирано, ясно и с точната терминология теория, правила на играта, тактики и схеми, отбори, първенства и ключови играчи, треньори и мениджъри. Дори и да не сте запалянко или да не сте били част от агитка, тази книга ще предизвика любопитството и уважението на любителя спортист към науката и изкуството на красивата игра футбол.

Илюстративният материал и десетките таблици и статистики превръщат изданието в незаменим справочник на тема футбол, тъй като структурата му е изключително удобна за справки. Развлекателната информация за историята на развитие на най-обичаната игра на света, хронологичните времеви линии, промените през годините на облеклото, топката, игрището, вратата ще разшири вашата футболна култура и ще засили страстта ви към най-зрелищната игра на всички времена.

 

 

enciklopedia-za-futbola-stranici-topka

 

 

Най-емблематичните цитати за футбола:

 • „Победата на Бразилия може да се сравни със стъпването на американците на Луната.“ – Жорнал до Бразил, юни 1970, по време на най-великия финал в историята на световните първенства Бразилия срещу Италия – 4:1.
 • „Малко с главата на Марадона и малко… с ръката на Бог.“ – Диего Марадона обяснява спорен гол в мача Аржентина срещу Англия (2:1) през 1986 г.
 • „Хората винаги ритат – и стари, и млади. Дори и неродените бебета ритат.“ – Сеп Блатер, 1990 г.
 • „Футболът е проста игра, но най-трудното нещо е… да се играе футбол опростено.“ – Йохан Кройф, легендарен нидерландски играч и треньор
 • „Бог ми е дал дарба за игра… Аз винаги се прекръствам, когато се отправям към терена.“ – Диего Марадона
 • „Футболът не е правосъдие. Когато съдията решава, той е като Господ.“ – Йозеф Хикерсбергер