Голяма енциклопедия за Италия от български автори излиза за първи път у нас

За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за Италия, плод на хиляди незабравими километри, пропътувани от авторите Румяна Николова и Николай Генов из Ботуша. С „Голяма книга за Италия“ (изд. Книгомания) ще прекосите надлъж и нашир една от най-красивите и интересни страни на земята. Повече от 800 страници с над 1300 цветни снимки и богата информация ще ви отведат в десетки италиански градове, много от които остават незаслужено встрани от популярните туристически маршрути. Ще се изкачите на чудни планини, ще усетите солта на южното море и огненото дихание на вулкани.

Ще опознаете една от най-великите световни цивилизации. Изданието е луксозно, с твърди корици, със стилен дизайн – дело на Тодор Манолов. Енциклопедията „Голяма книга за Италия“ ще се разпространява по книжарниците от 2 август 2021.

Казват, че всички пътища водят към Рим. Сиреч към Италия. Защото Италия се е доказала не само като първенец по брой на туристически забележителности, но и като световен шампион в производството на... емоции.

Книгата е не само подготвително упражнение за любителите на пътешествията, които потеглят към Италия, но и четиво за онези, които предпочитат да „пътуват“ от фотьойла вкъщи, свикнали да учат и преживяват чрез литературата.

Защото има места по-света, които „опознаваме“ и без да сме били там. А който и от двата вида пътуване да сте избрали, тази книга ще ви помогне.

Ще ви предложи неочаквани срещи, ще узнаете кои са:

  • Фра Мауро и Джиролано Фракасторо
  • Чени ди Пепо Чимабуе
  • Приамо дела Куерча
  • Андреа Паладио
  • Леонардо Фибоначи
  • Бартоломео Булгарини
  • Булгаро дел Булгарис и още много други

 

 

Ако не сте чували за Библиотеката „Пиколомини“, за Саркофага от Портоначо, за „Топът“ на Паганини, за прочутия „Витрувиански човек“ и Лестърския кодекс, тя е мястото, от което да научите за тях.

Ще направите разходка не само из Древните Рим и Помпей, Доломитите и Сицилия, но и по дългата едва 300 м чаровна римска уличка „Виа Маргута“.

В чиято „биография“ са вписани имената на - Рубенс и Никола Пусен, Федерико Фелини и Жулиета Мазина, Ана Маняни, Джани Родари, Пикасо, Набоков... На нейния №54 е било ателието на големия български скулптор Асен Пейков.

Ще благоговеете пред Вратите на рая и лика на нашия княз Борис Покръстител, изобразен в една веронска църква, пред безсмъртни творби на Микеланджело, Джото, Ботичели, Рафаело, Тициан, Тинторето, Донатело, Браманте, Мантеня, Перуджино в галерии, дворци и църкви... Ще надникнете в еротичната колекция на кардинал Стефано Борджия и в Музея на Джaкомо Казанова.

Ще научите защо към името на цигулките Гуарнери е прибавено и „дел Джезу“. Неусетно в разказа ще се очертаят имената на велики италианци, оставили значими следи в историята на човечеството.

Защото земята, в която се е родила максимата „Човекът – мяра на всичко“, може да бъде обрисувана най-добре чрез Човеците, които е родила, пишат авторите и припомнят, че Галилео Галилей и Джордано Бруно дават нов поглед за Вселената. Списъкът на учените е доста обемист – дори и създателят на ядрения реактор е италианец – Енрико Ферми.

Великите пътешественици Америко Веспучи, Христофор Колумб, Марко Поло разширяват картата на познаваемия свят, а множество мореплаватели и картографи изпълват белите й полета. Леонардо да Винчи доказва, че няма предел за човешкото можене и ни кара да вярваме, че Бог наистина го е създал по свой образ и подобие.

Вергилий, Данте, Петрарка, Бокачо превръщат словото в език на сърцето и душата. А в по-ново време го правят Алберто Моравия, Умберто Еко, Джани Родари и последната любимка на четящите, скрита зад името Мария Феранте.

 

 

 

Много е трудно да се каже какво поставя една страна на картата на нашето любопитство, разсъждават авторите на „Голяма книга за Италия“. За някои това се случва в училище – ах, този Древен Рим с неговото величие, войни, гладиатори, коварства и любов, непомерен разврат!

За други Италия се ражда от неустоимия чар на Марчело Мастрояни или Раул Бова, Джина Лолобриджида или Моника Белучи. Или пък на... адзурите и „Интер“, ламборгини и ферари или Версаче и Гучи...

„Италия е като лабиринт, пише италианският журналист и писател Бепе Севернини.  Примамлив, но труден. Рискувате да влезете и да обикаляте с години“. Така се е случило и с авторите на „Голяма книга за Италия“ – обикаляли са години по примамливите й пътища.

И са приели като изповядани от тях самите думите на Робърт Браунинг: „Отворете сърцето ми и вътре ще намерите гравирано: Италия“.

Книгата им е едно сърдечно обяснение в любов на земята, в която се ражда съвременната европейска култура. И макар че любовта, казват, е необяснима, те разкриват в изданието основните характеристики, с които Италия завладява своите гости.

Разбира се, първото е природата. Италианският пейзаж е създаден, сякаш да бъде рисуван и възпяван в песен и стих. Безбрежно море от хълмове опира или в назъбена стена от планински върхове, или в истинско море.

Добавете 7455 км брегове с безброй чаровни усамотени плажове и цялото богатство от плодове на южна земя и море. А сред цялото това многообразие – хармонично вписани велики човешки творения. Усмелите ли се пък да нагазите в дебрите на италианската история, попадате в истинска непроходима, но толкова примамлива джунгла!

Растящи сред прекрасна природа и произведения на изкуствата, които са не само в музеите, дворците и църквите, но и на улицата, италианците носят вкуса и стила в кръвта си. А какво да кажем за музиката? До днес световната й терминология е италианска: алегро, анданте, престо, адажио...

От Монтеверди и Вивалди до Мориконе в тази земя се раждат божествени мелодии. Италия е родина на операта и белкантото. Амати, Страдивари, Гуарнери създават цигулки за звуци красиви като от най-съвършения инструмент – човешкия глас. Да добавим и не толкова известния Бартоломео Кристофори, създал пианото.

 

 

Италия е родината и на по-прозаични неща като пишещата машина, термометъра и какво още, питат авторите. Познахте – на кафе-машината, разбира се. И не забравят и кулинарното изкуство, защото Италия има свои постижения, като уменията на неаполитанските майстори на пица, влезли в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, където страната е вписала стотици свои обекти.

Долче вита, долче фар ниенте. Сладкият живот, сладкото нищо неправене – кой го може по-добре от италианците, възкликват Румяна Николова и Николай Генов, автори на „Голяма книга за Италия“.

Възхитени от тяхната способност да забавят ритъма и да диктуват хода на времето така, че да се насладят на всеки миг, на всяка тръпка на сърцето, на всяка хапка и всяка капка, на всеки полъх и слънчев лъч...

Никой не цени и не може по-добре от италианците да си осигури това, което хуманистът от XV в. Матео Палмиери нарича рer belleza di vida – всички онези неща, които са нужни, за да направиш живота си по-добър чрез красота.

И за да може всеки, прекрачил границата на Италия, да открие възможно най-много нейни богатства и да се наслади на всеки миг, прекаран сред тях, авторите са включили в изданието богат справочник, почерпен и от собствения им опит.

От него потеглящите на път ще узнаят как да си съставят маршрут, кога, къде, как е най-добре да пътуват, къде да отседнат и да се хранят, как да си осигурят посещение в световноизвестни обекти още от тук и много друга полезна информация.

И не на последно място, „Голяма книга за Италия“ е необходимо издание не само за хората, които се отправят към тази страна.

С многобройните си цветни фотографии и за посетилите я вече то може да бъде приятно завръщане сред изумителни шедьоври на архитектурата и изобразителните изкуства, край които са преминали като „бързия влак“ в натовареното туристически пътуване.