„Цвят продълговат в морето“ – амбициозният исторически шедьовър на Исабел Алиенде

Исабел Алиенде е име, добре познато на българските читатели. Авторката на „Къщата на духовете“ и „Японският любовник“ е сравнявана с Маркес и други представители на магическия реализъм. Неподражаемият й стил пък я прави един от бестселър писателите в света с продажби над 74 милиона екземпляра.

Новият роман на Алиенде „Цвят продълговат в морето" (A Long Petal of the Sea) излиза на пазара на английски език на 21 януари (на български - на 24.01.20, изд. Колибри) и скоро ще може да бъде открит в книжарниците на „Книгомания“. Един от хвалебствените отзиви за книгата е, че това е заявка за „изключително амбициозен исторически шедьовър“, който ще привлече нов кръг от читатели на прочутата латиноамерканска писателка.

„Цвят продълговат в морето" представлява богата историческа сага, която обхваща период от четири десетилетия. Сюжетът е вдъхновен от действителни събития и личности от живота на Алиенде. На фокус е съдбата на младия лекар Виктор Далмау, който е на страната на републиканците по време на Гражданската война в Испания. Заедно със своята снаха, пианистката Розер Бругеро, е принуден да напусне любимата си Барселона и да живее в изгнание. Когато му предлагат възможност за убежище в Чили, той приема и се озовава от другата страна на океана точно в деня, в който избухва Втората световна война.

„Това е роман за любовта, войната, изгнанието и копнежа за сигурен дом. Той се занимава с неволите на човека в мрачни исторически времена и отчасти отразява времето, в което живеем днес. Ако не сме бдителни, най-лошите страници от историята се повтарят”, предупреждава самата Алиенде.


Исабел Алиенде
е чилийска писателка, родена на 2 август 1942 г. в Лима, Перу. През 2003 г. Исабел приема американско гражданство. Тя е сред най-известните съвременни романисти. През 90-те години всяко нейно ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Алиенде е смятана за една от първите успешни жени, които пишат романи в Латинска Америка. Неините истории отчасти са основани на собствени преживявания, отчасти на преживяванията на други жени. Преподава литература в престижни университети в САЩ. Освен романи пише статии, хумористични книги, пиеси и произведения за деца. Талантът й е сравняван с този на Габриел Гарсия Маркес като мащабност на повествованието и богатство на езика. Сред световноизвестните й книги са трилогията „Къщата на духовете“ (1982), „Дъщеря на съдбата“ (1999) и „Портрет в сепия“ (2000), „Ева Луна“ (1987) и „Приказки за Ева Луна“ (1989), „За любовта и сянката“ (1985), „Паула“ (1994) и много други. Носителка е на Националната награда за литература на Чили за 2010 г.