Кошница 0

Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни

На склад
ISBN
9786190112174
22,00 лв.

В книгата си д-р Емеран Майер, изпълнителен директор на Центъра по невробиология на стреса към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, предлага революционен поглед върху тази развиваща се наука. Той нагледно доказва, че процесите в червата могат да влияят върху емоциите ни, усещането за болка, социалните ни взаимодействия и дори да направляват много от нашите решения.

Повече информация
Автор Д-р Емеран Майер
Страници 304
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 25.05.2023 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Елена Стоянова
ID на книга 617121
ISBN 9786190112174
Категории Народна
Книги на български език
Нови книги

Случвало ли ви се е да изпитате силен стомашен дискомфорт, когато сте притеснени? Усещали ли сте „пеперуди в стомаха“ преди важна среща? Вземали ли сте ключови решения само въз основа на „вътрешно чувство“?

Ако е така, значи вече сте наясно колко тясно са свързани умът и тялото ни. Макар че диалогът между червата и мозъка е признат от древните лечителски традиции, включително аюрведичната и китайската медицина, западната медицина едва напоследък успява да оцени значението на храносмилателната система. Тя има способности, които превъзхождат всички останали органи, като съперничи дори на мозъка. Разполага със собствена нервна система, състояща се от 50 до 100 милиона нервни клетки (колкото има в гръбначния мозък), и затова често е наричана „втория мозък“.

В тази книга ще разберем как:

  • да излекуваме храносмилателните си проблеми;
  • да балансираме микробиома, да детоксикираме организма си и да постигнем здравословно храносмилане;
  • да повишим имунитета и да предотвратим появата на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер;
  • да намалим умората, резките промени в настроението, тревожността и депресията;
  • да предотвратим и лекуваме стомашно-чревни разстройства като синдром на пропускливите черва, хранителна чувствителност и алергии, синдром на раздразненото черво, както и храносмилателен дискомфорт като киселини, подуване на корема и др.

Д-р Емеран Майер е изтъкнат професор и изследовател в катедрите по медицина, физиология и психиатрия в Училището по медицина „Дейвид Гефън“ към Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), изпълнителен директор на G. Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience и директор и основател на UCLA Brain Gut Microbiome Center.
Той е световноизвестен гастроентеролог и невролог с 35-годишен опит в изследването на клиничните и невробиологични аспекти на взаимодействието между храносмилателната и нервната система. Носител е на множество награди, включително на наградата за изтъкнат ментор от Американската гастроентерологична асоциация, на медала Ismar Boas от Германското дружество по гастроентерология и метаболитни заболявания и на наградата David McLean за 2016 г. от Американското психосоматично дружество.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.