Кошница 0

Власт и прогрес. Нашата хилядолетна битка за технологиите и просперитета

На склад
ISBN
9786190112860
39,90 лв.

Книгата на Аджемоглу и Джонсън предлага новаторска икономическа теория от най-висока проба. Но тя е и манифест за едно по-добро общество, в което напредъкът на технологиите създава реален просперитет за всички хора.

Хилядолетната история на човечеството ясно показва, че прогресът не настъпва автоматично, а е следствие от решенията, които взимаме по отношение на технологиите. Новите производствени методи или средства за комуникация биха могли да доведат до всеобщ просперитет – но също така е възможно малобройни елити да обсебят ползите от тях. Това е въпрос на избор.

Напредъкът в селското стопанство в Средновековна Европа облагодетелства основно Църквата и аристокрацията, докато масата селяни тъне в нищета. През първия век от Индустриалната революция в Англия шепа предприемачи стават приказно богати – но доходите на работниците остават без изменение или дори се понижават. А днес дигиталните технологии и изкуственият интелект засилват неравенството и подкопават устоите на демокрацията посредством механизми като прекомерна автоматизация, събиране на огромни масиви от лични данни и безочливи технологии за следене и надзор.

Това негативно развитие не е нещо предопределено. „Власт и прогрес“ демонстрира, че посоката на технологичните иновации подлежи на контрол от обществото. Огромният научен и технологичен напредък през последния половин век може да възвести епоха на безпрецедентно и споделено богатство, но не и ако решенията относно бъдещето на човечеството се вземат от неколцина самозабравили се лидери на технологични компании.


`Ако все още не сте пристрастени към предишните книги на Дарон Аджемоглу  и Саймън Джонсън, „Власт и прогрес“ гарантирано ще ви направи такива.`
Джаред Даймънд


Повече информация
Автор Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън
Страници 456
Корица твърда
Език български
Година 2023
Дата на получаване 11.09.2023 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Димитър Събев
ID на книга 617737
ISBN 9786190112860
Категории Бизнес и икономика
Книги на български език
Нови книги
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Власт и прогрес. Нашата хилядолетна битка за технологиите и просперитета
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.