Кошница 0

Стихотворения

Няма наличност
ISBN
9786190211969

2023 г. е знаменателна дата - навършват се 160 години от рождението и 90 от смъртта на според мнозина най-големия новогръцки поет Константинос П. Кавафис. Изданието се посвещава на този двоен юбилей.

 За пръв път читателят ще може да се докосне до пълния корпус от 154 стихотворения, така наречения "канон", оформен от литератора Г. П. Савидис. Това е и първият нецензуриран превод на „скандалната“ интимна лирика на поета, предизвикала немалко полемики. За пръв път читателят ще може да се наслади в пълна мяра на метриката в оригинала и на богатия структурен и римен строеж на творбите. Гаранция за това е плодотворното сътрудничество между класическия филолог и утвърден преводач от новогръцки и старогръцки Иван Б. Генов и Кирил Кадийски - големия наш майстор на поетическия превод, сам известен и оценен като поет не само у нас, но и в чужбина. Изданието е снабдено с послеслов и богат критически апарат от Иван Б. Генов, както и с предговор от проф. Клео Протохристова, онасловен „Кавафис – поетът на Александрия, световният поет“, който обосновава статута на поета като „най-значимият гръцки поет на двайсетия век“.


Повече информация
Автор Константинос Кавафис
Страници 248
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 4.05.2023 г.
Издателство Колибри
Преводач Иван Б. Генов, Кирил Кадийски
ID на книга 616977
ISBN 9786190211969
Категории Книги на български език
Нови книги
Поезия
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Стихотворения
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.