Кошница 0

Швейцарският модел

Няма наличност
ISBN
9786191521715

Референдумите и неутралитетът са основните елементи на „швейцарския модел“, който е създал условия за постигнатия удивителен прогрес във всички области и провежданата от Швейцария активна политика на мир, сътрудничество и солидарност в международните отношения.

В книгата си "Швейцарският модел" авторът Венелин Цачевски изследва историческата еволюция и съвременните черти на държавно-политическата система и неутралитета на Швейцария, която отдавна се е превърнала в символ на демократична и миролюбива страна. Швейцарското развитие е основано на същите принципи, както в другите демократични държави – политически плурализъм, върховенство на закона, спазване на фундаменталните човешки права и свободи, разделение на властите, развито гражданско общество. В същото време то има специфичен облик, който се дължи на важната роля на референдумите и другите форми на пряката демокрация в държавното управление, както и на обявения преди почти пет века неутрален статут с произтичащото неучастие на страната във военни конфликти.


Повече информация
Автор Венелин Цачевски
Страници 446
Корица мека
Език български
Година 2013
Дата на получаване 16.06.2023 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 617285
ISBN 9786191521715
Категории Социология и политология
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Швейцарският модел
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.