Кошница 0

Сънища и стигми

На склад
ISBN
9789545534355
16,00 лв.

Сънища и стигми е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия.

За какво се боричкат Ян Кубиш и Йозеф Габчик на Коледа 1941 г.? Дали през 1942 г. енорийският свещеник на Лидице Йозеф Щемберка очаква с нетърпение лятото? Може ли Едвард Бенеш да направи снежен човек? С какво намокря гащите си Милош Земан, докато гледа Спартакиада?

Има моменти, на които сякаш можеш да се убодеш – сякаш историята е поспряла да си поеме дъх, за да отприщи цялата си натрупана сила. Сънища и стигми е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия – от самото ѝ създаване през 1918 г. до „Кадифената революция“ и края на комунистическия режим 1989 г. Книгата обаче представя тези мигове по-скоро като кадри от исторически филм, отколкото като низ от факти, а пъзелът се допълва от вградените цитати от вестникарски публикации.

В сюжетните линии разпознаваме личности и събития, оставили отпечатък не само върху чешката, но и върху общоевропейската история. Майсторът на „литературата на факта“ Иржи Падевет умело си служи с комични детайли и привидни баналности, за да внуши на читателя трагизма на миналото и да му напомни, че понякога нещата, които на пръв поглед ни се струват тривиални, могат да променят посоката на събитията и личните житейски истории.


Повече информация
Автор Иржи Падевет
Страници 164
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 17.11.2022 г.
Издателство Парадокс
ID на книга 615764
ISBN 9789545534355
Категории Исторически романи
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Сънища и стигми
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.