Кошница 0

Ореховият Буда

Няма наличност
ISBN
9789543652822

Невероятните приключения на двама необикновени герои, чийто съдби се преплитат със свещена японска статуетка, ни представя Борис Акунин в следващия си шедьовър от поредицата за историята на руската държава.

Повече информация
Автор Борис Акунин
Страници 288
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 1.06.2023 г.
Издателство Еднорог
Преводач Денис Коробко
ID на книга 617171
ISBN 9789543652822
Категории Исторически романи
Книги на български език
Нови книги

Изключително популярната поредица на Борис Акунин за историята на руската държава се сдобива с поредната впечатляваща глава. В „Ореховият Буда“ проследяваме нови приключения на рода на белязаните с петънце на челото из необятните руски предели. Този път животът на следващото поколение се преплита с една свещена статуетка, преминала от Япония, през Холандия, до Русия. Тя притежава донякъде магически сили – помага на всеки свой притежател да намери пътя към себе си.

В ръцете на холандската куртизанка Марта попада малка статуетка на японско божество. Ореховият Буда изглежда като една съвсем обикновена дрънкулка, но тя се оказва изключително ценна за определен кръг хора. Без да съзнава напълно това, Марта решава да я задържи „за всеки случай“. Тя не може да предположи, че този Буда ще я отведе толкова надалеч. А откакто го окачва на врата си, Марта е убедена, че той има принос за чудесата, които я спохождат. Чудеса, които ще я отведат чак в непознатата Русия, управлявана от Петър I.

Години по-късно дъщерята на Марта – Ката продължава да носи малкия талисман постоянно със себе си. Тази статуетка има за момичето просто сантиментална стойност, а и Буда има точка на челото – също като нея. За други обаче той е наистина безценен. От години Ореховият Буда е издирван от благочестивия японски монах Симпей. Неговата мисия е да го върне в храма, където му е мястото. Симпей много старателно проследява движението на статуетката от едни ръце в други и така успява да достигне до Ката.

В лицето на мъдрия Симпей Ката намира истински закрилник и учител. Той се заема да я обучи за Пазител на свещената статуетка, докато двамата се впускат в необикновено пътешествие из Русия, преследвани от тайната полиция и един безмилостен враг. Симпей е поредният незабравим герой, запазена марка на Акунин. Той е като комбинация между Джеймс Бонд и японски нинджа и може да намери изход от всяка тежка ситуация. Най-важни все пак са неговите правила на живот и уроците, на които учи Ката. Уроци, в които се съдържат важни послания за смисъла на живота.

В „Ореховият Буда“ Борис Акунин разказва за обикновените хора, които са далеч от голямата политика и епицентъра на събитията в ония години. Те живеят в постоянен страх и са потенциални жертви в една държава, в която винаги са се ширили насилието и беззаконията.

Освен автентично представената историческа картина, Акунин за пореден път впечатлява с безкрайно интригуващия си, почти приказен разказ. В него задължително присъстват и любимите му теми за японската философия и традиции. Героите на романа са изправени пред невероятни изпитания и неописуеми приключения, не липсват неочаквани обрати и предателства, сблъсъци със свирепи злодеи, както и една неочаквана любов.

 

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Ореховият Буда
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.