Валута
Кошница

Начало на турската драматургия

Няма наличност
ISBN
9786191867035

Изданието запознава със зараждането и началните стъпки на турската драматургия през втората половина на по-миналия век, един исторически период, в който турци и българи са съставки на едно общо цяло. Предложените пиеси дават възможност да се проследят сходствата и различията в развоя на театъра и драматургията в двете съседни култури.

Сборникът съдържа представянето и превода на две основополагащи в историята на турската драматургия пиеси.

Повече информация
Страници 152
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 8.11.2022 г.
Издателство Жанет 45
ID на книга 615683
ISBN 9786191867035
Категории Съвременна преводна литература

Приема се, че първата оригинална турска пиеса е едноактната комедия Şair Evlenmesi (Женитбата на поета) (1860) от Ибрахим Шинаси (1826–1871), последвана от натоварена с романтично-патриотични навеи творби, най-известната сред които е Vatan Yahut Silistre (Отечеството, или Силистра“) (1873) от Намък Кемал, в която „се затрогваше дори въпросът за положението на турската жена в обществото.

"Любовта и патриотизмът се промъкваха като крадци между всичките най-свещени за турците религиозни и социални идеи и отваряха внезапно пролом в непристъпната и неприкосновена крепост на харема.“, отбелязва в своите трудове Константин Величков.

Книгата е интересна както за специалисти по история на театъра, за литературни историци и компаративисти, така и за студенти по турски език и литература и широк кръг от читатели, които се вълнуват от проблемите на театъра и драматургията. Издава се по Програма TEDA към Министерството на културата и туризма на Република Турция.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Начало на турската драматургия
Вашият рейтинг
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.