Език
Валута
Кошница

Места и функции на театралността в драматичните текстове на Молиер

Няма наличност
ISBN
9789540747101
25,00 лв.
Въпросът за статута на драматичните текстове на Молиер изглежда безспорен, а Всъщност е не само нерешен, а и рядко поставян. Днес масово се забравя или се пренебрегва фактът, че тези текстове представляват печатен израз на драматични творби, съществували и реализирани в публични представления далеч преди печатните си издания - творби, създадени за сцената, а не за книгата.
Повече информация
Автор Весела Генова
страници 524
корица мека
Език Български
година 2019
Издателство УИ “Св. Климент Охридски“
ID на книга 612081
ISBN 9789540747101
Категории Хуманитаристика
Книги на български език

Въпросът за статута на драматичните текстове на Молиер изглежда безспорен, а Всъщност е не само нерешен, а и рядко поставян. Днес масово се забравя или се пренебрегва фактът, че тези текстове представляват печатен израз на драматични творби, съществували и реализирани в публични представления далеч преди печатните си издания - творби, създадени за сцената, а не за книгата. В началото е театърът - пиесите на Молиер се раждат и съществуват в него, а когато преминават в книгите, запазват в печатните текстове следи от своята театралност, тъй като ръката на автора им вписва в тях значими елементи от представлението. Нашата убеденост в това е залегнала в основата на настоящото изследване именно на театралността във и около оригиналните текстове на Молиер.

***

Весела Генова е професор по френска литература на Средновековието, Ренесанса и Класицизма В катедра „Романистика" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Автор е на три книги - Хитростта в „Роман за лисицата" и в творчеството на Франсоа Рабле (2003, на френски език), Играта във френските средновековни фарсове (2015) и Еволюция на смешното във френската класицистична комедия от XVII век (2018) - и на редица студии и статии в областта на съпоставителните литературни изследвания, по-специално на различни форми на средновековната комическа литература и на френския средновековен и класицистичен театър. Весела Генова е и дългогодишен преводач на хуманитарна литература.

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.