Кошница 0

Личният живот на Лоренцо де Медичи

На склад
ISBN
9789545156151
19,99 лв.

Лоренцо де Медичи (1449 - 1492), наричан Великолепния, е изключителна личност с разностранни интереси - истинска еманация на ренесансовата епоха. Той е умел държавник, изкусен дипломат, успешен банкер, изящен поет, хуманист и покровител на изкуствата.

Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на особен интерес на историците. Като че ли именно в тази сфера на познанието историческите изследвания се приближават най-много до вкусовете на широката публика - заради пикантните подробности, заради екстравагантността и безсрамието на онези, които в същото време създават историята. Често историческата истина е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал, и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.

Под ръководството на Лоренцо де Медичи Флоренция придобива забележителна архитектурна естетика и се превръща в притегателен център за творци от цял свят, сред които фигури като Ботичели, Микеланджело, Донатело, Леонардо да Винчи и др. Създава многолюдно семейство, като повечето от наследниците му са владетели и ключови фигури в Европейския ренесанс, а един от синовете му заема папския престол под името Лъв Х. В историята Лоренцо Великолепни остава с уникалната система на градско управление, която обезпечава личната му власт, без да накърнява правата и свободите на народа. В сложния свят на италианската политика от XV вeк пък главата на Медичите има основна заслуга за спокойните десетилетия на относителен мир, икономически подем и социално-културен разцвет. Истинският му принос и качества обаче са оценени в пълнота едва след преждевременната му смърт, а годините на управлението му стават символ на една от най-успешните епохи в историята на Апенините.


Повече информация
Автор Ростислав Ботев
Страници 224
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 17.11.2023 г.
Издателство Милениум
ID на книга 618161
ISBN 9789545156151
Категории Биографии
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Личният живот на Лоренцо де Медичи
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.