Кошница 0

Кратка история на Турция. Културно-исторически преглед

На склад
ISBN
9789543208975
24,00 лв.

Книгата "Кратка история на Турция. Културно-исторически преглед" на Ибрахим Карахасан-Чънар е поглед "отвътре", завладяващ разказ за историята, културата и политиката на югоизточната ни съседка.

В книгата е отделено подобаващо внимание на "бащата на турската нация" Мустафа Кемал Ататюрк. Той е личността, която позволи на Турция да се изправи от пепелта на поражението и да се издигне като жива нова нация. Както пише известният американски историк и писател Стивън Кинзър: "Без визията на Ататюрк, без неговите амбиции и енергия, без неговата изумителна смелост в измиването на традициите, натрупани с векове, днешна Турция нямаше да съществува, а светът щеше да бъде много по-беден".

Базирана на западни идеали като демокрация, равноправие, правова държава и секуларизация, турската държава прави възможното да преодолее малките и по-големите трусове по пътя на своето развитие. В перспектива отношенията между България и Турция ще бъдат изключително важни, а държавата, основана от Ататюрк, ще остане част от европейската архитектура и решаващ фактор за европейската сигурност. Както заявява той: "Човечеството е едно тяло и всяка нация е част от него".

Без съмнение "Кратка история на Турция" е книга, която ще заеме достойно място в литературното пространство. И още нещо – ние сме убедени, че тя може да бъде един отличен "посланик" в отношенията между двете страни – България и Турция.

* * *

За автора:
Ибрахим Карахасан-Чънар е роден през 1955 година в град Никопол. Семейството му се изселва в столицата прeз 1969 година. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „География и история“. Работи като преподавател в столицата, а също и като журналист на свободна практика. Чънар e учредител на „Турски културен център XXI вeк“ и на „Общeствен съвeт на eтническите малцинства в България“. Член e на редколегията на списанията „Етнодиалог“, „Кайнак“, „Планета“ и „Българе“. Автор на книгите „Турция“, „Етническите малцинства в България“, „Етническа и религиозна мозайка на България“, „Мюсюлманската култура на град Никопол (края на XIV – началото на XXI в.)“ и четирилогията „Светът на исляма“.


Повече информация
Автор Ибрахим Карахасан-Чънар
Страници 368
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 6.12.2023 г.
Издателство Рива
ID на книга 618298
ISBN 9789543208975
Категории История
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кратка история на Турция. Културно-исторически преглед
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.