Кошница 0

Япония за напреднали

На склад
ISBN
9786192601713
29,99 лв.

"Човек трудно се ориентира в непрекъснато усложняващия се свят, ако няма стройна и правилна теория, която да му позволи да прави качествени и количествени анализи на случващите се събития. Една важна цел на тази книга е да снабди интересуващия се читател с няколко елемента на една такава теория, по начин такъв, че дори и незапознатият с математика читател да може да прави собствени анализи и оценки."

"...След дълго прекъсване, последвало написването на книгите Популационна динамика и национална сигурност и Социална динамика без формули, се връщаме към обширната тема за приложението на математическата социална динамика за обяснение и прогнозиране на поведението на сложни социални системи. От качествената гледна точка подходът ни е поставен на два стълба. Единият стълб е концепцията за развитието на обществото като съвкупност от съсловия, които в най-ново време преминават в класи. Вторият стълб са разработките на Гумильов, които според нас съдържат множество рационални елементи, но изискват и доработка по отношение на някои аспекти. Тази доработка е започната в настоящата книга и като област на приложение на качествената част на концепцията е избрана Япония.

Изборът не е случаен. Развитието на Япония ни дава възможност да изложим предлаганите концепции сбито и да ги приложим към общество със силна доминация на един етнос, което е дълги периоди от развитието си не е било предложено на големи външни въздействия, а за период от 250 години е било почти изцяло изолирано от света."
Из книгата
 
Книгата съдържа:
  • елементи от еволюцията на сложни социални системи;
  • Япония от древни времена до началото на първия Шогунат;
  • първите два Шогуната- Минамото и Ашикага;
  • периодът Сенгоку Джидай - продължителната концентрация на потоците биохимична енергия;
  • монолитност на японската държава след периода Сенгоку.
 

Повече информация
Автор проф. Николай К. Витанов
Страници 432
Корица твърда
Език български
Година 2024
Дата на получаване 12.04.2024 г.
Издателство Скорпио ИК
ID на книга 619106
ISBN 9786192601713
Категории История
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Япония за напреднали
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.