Кошница 0

История на Китай

На склад
ISBN
9786190114413
39,90 лв.

Историята на Китай е изключително богата и драматична. Майкъл Уд, един от най-видните британски историци, ни поднася забележителна нова еднотомна история на Китай – задължително четиво за всеки, който иска да разбере нарастващата роля на страната в днешния свят.

Китай е най-старата оцеляла и до днес цивилизация на земята, но историята ѝ все още е учудващо непозната по света. Живото повествование на Майкъл Уд, което съчетава общата картина с местни и лични истории и пътните дневници на автора, е пленителен разказ за 4000-годишната традиция на Китай, описващ и живота на Великата китайска стена, и този вътре в Забранения град. Историята е обогатена с най-новите археологически и документални открития; кореспонденция и съдебни случаи още от времето на династиите Цин и Хан; семейни писма на войниците от истинската Теракотена армия; историите на будистки пътешественици и търговци по Пътя на коприната; мемоарите и дневниците на императори, поети и селяни.

Книгата е пълна и с нови прозрения за Модерната епоха: наелектризиращите манифести на революционерките феминистки Циу Дзин и Хъ Джън; изключителни свидетелски разкази от времето на японската инвазия, Големия глад и Културната революция при управлението на председателя Мао; и впечатляващи новопубликувани източници за големите повратни моменти в съвременната история на страната, включително кризата на площад „Тиенанмън“ от 1989 г. и новия ред на президента Си Дзинпин.

„История на Китай“ е завладяващ портрет на една цивилизация в продължение на хилядолетия и е пълна с лични детайли и колоритни гласове, които ни отвеждат от пустите монголски степи до ултрамодерния свят на Пекин, Шанхай и Хонконг. В същото време тя задава и въпроси. Какви сили са поддържали Китай обединен през цялото това време? Защо той е бил изпреварен от Запада след XVIII век? Какво стои зад изумителния възход на страната в днешно време? Книгата разказва вълнуващата история на наситена драма, огромна изобретателност и дълбока човечност и рисува облика на държава, която предстои да изиграе изключително важна роля в света през XXI век.

***

За автора:
Майкъл Дейвид Уд (роден на 23 юли 1948 г.) е английски историк и телевизионен оператор. Той е представил много известни телевизионни документални сериали от края на 70-те години на миналия век до наши дни. Уд също е написал редица книги за английската история, включително „В търсене на тъмните векове“, „В търсене на Страшния съд“, „История на Англия“ и „В търсене на Шекспир“. През 2013 г. е назначен за професор по публична история в Университета на Манчестър.

***

Отзиви за книгата:

„Интелигентна, мъдра и прекрасно написана еднотомна история на цивилизация, за която бях сигурен, че трябва да зная повече.“ – Том Холанд

„Майсторски написана и извънредно интересна... премерена, увлекателна и актуална. Задължителна книга за онези, които искат – и имат нужда – да опознаят миналото, настоящето и бъдещето на Китай.“ – Питър Франкопан


Повече информация
Автор Майкъл Уд
Страници 544
Корица твърда
Език български
Година 2024
Дата на получаване 21.06.2024 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Мая Ненчева
ID на книга 619567
ISBN 9786190114413
Категории История
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:История на Китай
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.