Кошница 0

Географската ос на историята и други избрани трудове по геополитика

На склад
ISBN
9786190113195
22,00 лв.

Халфорд Макиндър пише за света такъв, какъвто е бил през 1919 г., непосредствено след катастрофата Първа световна война. Неговата цел при написването на тази книга е да убеди държавниците да предприемат адекватни стъпки, с които да избегнат избухването на нов, по-разрушителен глобален конфликт.

„Изкушението на момента е да се вярва, че ще настъпи вечен мир само защото хората са уморени и решени, че няма да има повече войни“, пише Халфорд Макиндър. Той е наясно, че подобно убеждение не може да бъде друго освен илюзия и още тогава той прогнозира, че „международното напрежение ще се натрупа отново, в началото съвсем бавно...“.

Едно от големите прозрения на Макиндър е, че демокрациите имат естествената склонност да се вторачват в преследването на демократични идеали, като същевременно пренебрегват геополитическите реалности. Затова според него, ако светът иска да избегне следващ глобален конфликт, държавниците трябва да се съобразяват с реалностите на пространството и времето и да не се задоволяват просто да излагат на хартия добри принципи и норми на поведение.

Всеки читател има възможността да се изправи пред въпросите, които вълнуват автора на тази книга и сам да определи в каква степен пътят на развитие на обществото през годините след публикуването на тази творба е потвърдил страховете на Макиндър.

* * *

За автора:
Халфорд Дж. Макиндър (1861–1947) е таен съветник, председател на Имперската комисия за морски транспорт, бивш директор на Лондонския институт по икономика и политически науки и доцент по география в Лондонския университет, автор на „Британия и британските морета“. Макиндър е географ и историк, известен като един от основателите на геополитиката като наука и като рационализатор на британската външна политика от края на XIX и началото на XX в. За разлика от повечето си сънародници, той дава повече тежест на разположението на държавата, т.е. на земната ѝ повърхност, отколкото на морската ѝ мощ, с което преформулира фундаментални постулати на английското поведение в геостратегически план.


Повече информация
Автор Халфорд Макиндър
Страници 264
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 2.11.2023 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Димитър Димитров
ID на книга 618053
ISBN 9786190113195
Категории Социология и политология
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Географската ос на историята и други избрани трудове по геополитика
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.