Кошница 0

Философия на предаността

На склад
ISBN
9786190112303
22,00 лв.

„Философия на предаността“ (1908) е сред най-известните трудове на Джосая Ройс. Предаността, или осъзнатото посвещаване на каузи, отхвърля както егоистичния индивидуализъм, така и слепия обществен конформизъм. Да сме предани на предаността значи най-пълно да въплътим моралния закон, да придадем смисъл на живота и да проявим вечното на практика.

Повече информация
Автор Джосая Ройс
Корица твърда
Език български
Година 2023
Дата на получаване 1.06.2023 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Александър Феодоров
ID на книга 617170
ISBN 9786190112303
Категории Философия
Книги на български език

В първото издание на „Философия на предаността“ на български език е включено и есето „Провинциализъм“ (1908), в което Ройс критикува присъщата на модерното общество тенденция към уеднаквяване и търси спасението на моралната личност в просветения провинциален живот.

Джосая Ройс (1855–1916) е един от най-изтъкнатите представители на класическата американска философия редом с Чарлс С. Пърс, Уилям Джеймс и Джон Дюи. Макар и често етикетиран като последовател на Хегел, Ройс всъщност разработва оригинална философска доктрина – тази на абсолютния прагматизъм. Автор на респектиращ обем от книги, есета и лекции в области на познанието като литературна критика, история, етика, логика, метафизика, философия на религията и математика. Все пак за Ройс един от най-важните философски проблеми си остава този за отношението между индивида и общността.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Философия на предаността
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.