Кошница

Досието Жана

На склад
ISBN
9786190210245
18,00 лв.
Когато дъщерята започва да снима документален филм за своите български корени, майката не подозира до каква степен това своеобразно разследване ще я засегне.
Повече информация
Автор Милена Макариус
Страници 192
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 7.06.2022 г.
Издателство КоЛибри
ID на книга 614785
ISBN 9786190210245
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език
Нови книги

Когато дъщерята започва да снима документален филм за своите български корени, майката не подозира до каква степен това своеобразно разследване ще я засегне. По настояване на дъщерята майката подава молба до Комисията по досиетата, за да разбере дали е била следена по времето на комунизма, когато е общувала с чужденци в качеството си на преводачка. Отговорът на Комисията е неочакван и разтърсващ. В остър конфликт между поколенията майка и дъщеря се впускат, всяка посвоему и с различни изразни средства, в търсене на истините за миналото и в това задъхано преследване възкръсват призраците на комунизма. Филмът на дъщерята, Божина Панайотова, Червено, твърде червено излиза през 2019 г. във Франция, Германия и България, участва в многобройни фестивали, между които Берлинале, получава награди и широк отзвук в българската и френската преса.

Книгата на майката, Милена Макариус, издадена във Франция от Anne Carriѓre, се появява през 2020 г., два дни преди локдауна, и въпреки затворените книжарници вестник „Либерасион“ ѝ посвещава двойна страница, подписана от критичката Клер Деварийо.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Досието Жана
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.