Кошница

На конци. 1968. Една действителна история

На склад
ISBN
9789544749163
Special Price 23,40 лв. Regular Price 26,00 лв.
Една действителна история.
Повече информация
Автор Веселин Праматаров
Страници 47
Корица твърда
Език български
Година 2021
Дата на получаване 30.09.2021 г.
Издателство Кибеа
ID на книга 613217
ISBN 9789544749163
Категории Други
Книги на български език

Събитията и героите в тази книга са действителни. Тя е история за лицето на един обществен строй, както и за хората, въвлечени в него, за човешките въжделения и копнежа за свобода.

Месец след нахлуването на войските на Варшавския пакт в Чехословакия през 1968 г., за да сложат край на Пражката пролет и започналите демократични промени в обществото, трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „Марионетките“ тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени.

Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

Проектът е иницииран от Чешкия център в София, посолството на Чешката република в София и посолството на Словашката република в София.

Консултанти: Александър Димитров, Антон Стайков

Графичната новела на Веселин Праматаров е без прецедент в историята на българския комикс. Тя съпреживява смелостта на трима български студенти след историческата Пражка пролет през 1968 г. Погледът на художника е на височината на героите, деликатните метафори и философските диалози надскачат политическите клишета и превръщат комикса в истинско събитие за жанра в България.

Антон Стайков

Въпреки условното графично решение, постигното с лекота и майсторство, което рядко се среща, книгата въздейства с изненадваща документална убедителност. Това е пример за художествено произведение, което вярно и без преувеличения разкрива истинската същност на един порочен обществен строй. С тази книга Веселин Праматаров въвежда нов жанр в нашия литературен живот – документален графичен роман. Дори читателят да не може да оцени подобаващо нейните художествени качества, познавателната й стойност е достатъчна причина да я прочете.

Сотир Гелев

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:На конци. 1968. Една действителна история
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.