Кошница 0

Доброволецът

На склад
ISBN
9786190207733
25,00 лв.
„‌Доброволецът“ на Джак Феъруедър е разказ за съдбата на полския войник от съпротивата Вѝтолд Пилѐцки, който влиза по своя воля в концентрационния лагер в Аушвиц. Българското издание ще излезе до края на годината с логото на „Колибри“.

За мен беше истинско удоволствие и привилегия да споделя тази история с вас.“ С тези думи Джак Феъруедър, авторът на биографичната книга The Volunteer („Доброволецът”), прие престижната литературна награда Costa.

Разказът за съдбата на полския войник от съпротивата Вѝтолд Пилѐцки, който влиза по своя воля в концентрационния лагер в Аушвиц, за да осветли ужасите там, несъмнено заслужава присъденото отличие. Българското издание ще излезе до края на годината с логото на „Колибри“.

През септември 1940 г. бившият кавалерийски офицер Витолд Пилецки се оставя да бъде арестуван от  немските власти и изпратен в концентрационния лагер в покрайнините на Освиенцим. Целта на мисиятa: да информира полската съпротива и полското правителство в изгнание, а чрез него – и съюзниците от антихитлеристката коалиция – за масовите избивания на лагерниците и постепенното превръщане на лагера „Аушвиц“ в  епицентър на унищожението на европейското еврейство. 

След престой от две и половина години обаче Пилецки стига до извода, че за да подтикне Запада към действие ще трябва да извърши невъзможното -- да избяга от „Аушвиц“.

Заличен тотално от историята и екзекутиран през 1948 г. от следвоенното полско прокомунистическо  правителство, Пилецки остава почти непознат за широката световна общественост. Архивът му и шифрите, с които е бил закодиран от Пилецки, е върнат на сина му Анджей едва след рухването на Съветския съюз.

Получил достъп до този и редица други архиви от двете страни на Атлантика, авторът на настоящото издание – роденият през 1978 г. в Уелс Джак Феъруедър  – предлага първото задълбочено и подробно документирано изследване за живота на Витолд Пилецки.

Випусникът на Оксфорд Феъруедър има стаж като военен кореспондент с британските войски в Ирак през 2003 г., а впоследствие отразява и войната в Афганистан за в. „Уошингтън Поуст“.

За „Доброволецът“ Феъруедър получава и една от най-престижните литературни награди във Великобритания (заедно с „Букър“) – наградата „Коста“, основана през 1971 г. от пивоварните „Уитбред“, а днес носеща името на световноизвестната верига от кафенета. Днес общият награден фонд „Коста“ възлиза на 60 000 британски паунда.


Повече информация
Автор Джак Феъруедър
Страници 552
Корица мека
Език български
Година 2021
Дата на получаване 19.03.2021 г.
Издателство Колибри
ID на книга 612194
ISBN 9786190207733
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Доброволецът
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.