Кошница

Дар

На склад
ISBN
9786197596687
22,00 лв.
„Тъй като светът на „Дар“ е също тъй фантасмагоричен, както повечето мои светове, мога да говоря за тази своя книга от позициите на известно отдалечаване от нея. Това е впрочем последният роман, който съм написал или ще напиша на руски език“, Владимир Набоков.
Повече информация
Автор Владимир Набоков
Страници 504
Корица мека
Език български
Година 2021
Дата на получаване 12.12.2021 г.
Издателство Лист
ID на книга 613689
ISBN 9786197596687
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език
Нови книги

Тъй като светът на „Дар“ е също тъй фантасмагоричен, както повечето мои светове, мога да говоря за тази своя книга от позициите на известно отдалечаване от нея. Това е впрочем последният роман, който съм написал или ще напиша на руски език.

Героинята в него не е Зина, а руската литература. Основното в първата глава са стихотворенията на Фьодор. Втората отразява въздействието на Пушкин върху творческото развитие на младежа и опита му да опише експедициите на своя баща зоолог. Третата глава измества фокуса върху Гогол, но в центъра ѝ е любовното стихотворение, посветено на Зина. Книгата на Фьодор за Чернишевски, една спирала вътре в сонет, е средоточие на четвъртата.

Последната глава съчетава всички предходни теми и внушава усещане за книгата, която Фьодор мечтае да напише някой ден: „Дар“. Питам се докъде въображението на читателя ще изпроводи младите влюбени, след като те напуснат сцената.

Владимир Набоков


Владимир Набоков (1899 – 1977) е руски и американски писател, преводач, експерт по пеперуди и любител на шахмата.

Потомствен аристократ, той емигрира, след като болшевиките завземат властта в Русия. В Германия пише първите си романи, сред които е и „Дар“. През 1937 г. заедно с жена си Вера и сина им Дмитрий бяга от нацисткия режим отначало във Франция, а след три години в САЩ. Тук написва на английски език прочутите си романи „Лолита“ (1955), „Пнин“ (1957), „Блед огън“ (1962), „Ада, или страст“ (1967), и др.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Дар
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.