Кошница 0

Бенковски. (Яна Язова)

На склад
ISBN
9786191522385
33,00 лв.
Вторият том от трилогията на Яна Язова "Балкани" е потресаващ разказ за Априлското въстание, възкресяващ кървави събития от нашата история.

Историческата трилогия "Балкани" на Яна Язова е широко епично платно за национално-освободителното движение на българите в края на османската власт. Романите от трилогията съчетават разнообразни жанрови и текстови характеристики. Фикционалност, епичност, документално-фактологично и биографична се преплитат създавайки уникален синтез.

 

Трилогията е завършена през 1962. Предложен приживе от авторката за печат е само първият том, романът "Левски", който самата Яна Язова нарича „Моята Библия“. Макар препоръчана с високи оценки от писателите Димитър Талев и Георги Томалевски, книгата е отхвърлена. Романът е отпечатан едва 13 години след смъртта на писателката, подготвен по чернови. В следващите години излизат и двата други романа на трилогията, също разчетени по запазени чернови в ЦДА, тъй като оригиналите са задигнати и са в неизвестност и досега.

 

Вторият том от трилогията, озаглавен "Бенковски" е потресаващ разказ за Априлското въстание, започващ с ентусиазма по неговата подготовка, опиянението при избухването му и унинието след кланетата в Перущица и Батак.

 

Яна Язова обрисува образа на Бенковски отдалеч, започвайки с младежките му и любовни авантюри в Мала Азия. Романът завършва с героичната саможертва на Христо Ботев. Възкръсват кървави събития от нашата история, описани с невероятно познаване и на най-малките детайли, свързани с тях.

 

В оцелялата част от архива на  Яна Язова  (освен трилогията "Балкани") неиздадени приживе са и романите "Александър Македонски"“, дилогията "Соления залив" - сборник с афоризми, драмата "Силян Щърка"“. Не е известно дали Язова е написала и други творби в периода 1944-1974 г.


Повече информация
Автор Яна Язова
Страници 784
Корица мека
Език български
Година 2016
Дата на получаване 3.02.2021 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 611892
ISBN 9786191522385
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език
Нови книги
Честит 3 март!
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Бенковски. (Яна Язова)
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.