Кошница

Аз още броя дните

Няма наличност
ISBN
9786197614060
Ново допълнено издание 2021 г. на бестселъра „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров –победител в първото българско писателско риалити „Ръкописът“ и автор на „Absolvo te“ (носител на Европейската награда за литература за 2021 година!) и „За петата ракия и колко е хубав животът“.
Повече информация
Автор Георги Бърдаров
Страници 188
Корица твърда
Език български
Година 2021
Дата на получаване 6.07.2021 г.
Издателство Мусагена
ID на книга 612820
ISBN 9786197614060
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език

Ново допълнено издание 2021 г. на бестселъра „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров –победител в първото българско писателско риалити „Ръкописът“ и автор на  „Absolvo te“  (носител на Европейската награда за литература за 2021 година!) и  „За петата ракия и колко е хубав животът“.

 

За да проуча историята, посетих миналата година Сараево. Разговарях с хора, преживели блокадата, с хора, познавали моите герои, минах по техните стъпки при бягството им през моста Връбаня. И едва там си дадох ясна сметка какво са преживели те. И как Сараевската блокада няма аналог в човешката история по измеренията на своята жестокост и трагизъм. Тя е най-дългата блокада на град – 1395 денонощия, в които хората не са можели да напуснат града. Всяка минута и секунда от тях те са били мишени в стрелкови полигон.

Един от героите ми казва: „В една война можеш да бъдеш само мишена или убиец и нямаш избор“. Но моят роман е точно за избора. За това, че в каквито и условия да си поставен, можеш да запазиш човешкия си облик. И това е божествената частица в нас. Главните ми герои Давор и Айда правят своя избор. Пред примирението, страха и обезчовечаването те избират любовта и свободата.

Когато пишех романа, от ноември 2014 г. до април 2015 г., така се случи, че нямаше къде да пиша. Реално написах романа в едно кафене до Университета – „Timeless“, където персоналът и атмосферата ме караха да се чувствам у дома. Сутрин пиех чай, вечер – уиски, и пишех. Имаше магични моменти, в които след два-три часа писане до такава степен бях потънал в историята, че забравях къде съм.

Романът ми завършва с думите на майката на главната ми героиня: „Аз още броя дните“, дните до момента, в който ще се срещне отново с дъщеря си. Посвещавам романа си на всички онези, които още броят дните, независимо за кой конфликт и за коя точка на света става дума.

Аз съм абсолютно убеден, че ние не се раждаме бели или черни, европейци или африканци, християни или мюсюлмани. Ние се раждаме преди всичко хора и каквито и да са обстоятелствата, само от нас зависи да си останем хора.

Георги Бърдаров

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Аз още броя дните
Вашият рейтинг
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.