Валута
Кошница

Знаци по пътя - градове и предели

Няма наличност
ISBN
9789542812272
5,00 лв.
Бъдеще, предопределило на Андрич международно признание и Нобелова награда заради богатството на духа, дълбочината на мисълта и мъдростта на словото. Но и заради умението да забележи и пресъздаде малките знаци и болезнените рани на копнежа към красивото, голямото и човешкото, които така често ни убягват.
Повече информация
Автор Иво Андрич
Страници 188
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2012
Дата на получаване 11.12.2012 г.
Издателство Сиела
ID на книга 66398
ISBN 9789542812272
Категории Други

„Аз всъщност никога не съм писал книги, а само разкъсани и разхвърляни текстове, които с течение на времето повече или по-малко логично съм свързвал в книги-романи или сборници разкази”

Много самуваш и дълго мълчиш, сине мой, потънал в блян и уморен от пътищата на духа. Ликът ти е посърнал, а лицето бледо, дълбоко сведени са твоите вежди, а гласът ти наподобява скърцането на затворски порти. Излез в летния ден, сине мой!

- Какво видя в летния ден, сине мой?

Видях, че земята е силна и небето вечно, а човек – слаб и кратковечен.

- Какво видя в летния ден, сине мой?

Видях, че любовта е кратка, а гладът – вечен.

- Какво видя в летния ден, сине мой?

Видях, че животът е нещо мъчително, съставено от неправилната смяна на грях и нещастие, да живееш значи да трупаш измама връз измама.

- Искаш ли да заспиш, сине мой?

Не, отче, отивам да живея.

Иво Андрич - Еx Ponto

И първите му стъпки не остават незабелязани. Още 1919 година хърватският критик Любо Визнер възкликва : Най-прекрасният сараевчанин – нежен и блед с болезнено изтънчена ароматна душа... Принц без дворец, пажове и принцеси. Несретен като всички творци. Амибициозен и чувствителен. Просто – творец с бъдеще.

Бъдеще, предопределило на Андрич международно признание и Нобелова награда заради богатството на духа, дълбочината на мисълта и мъдростта на словото. Но и заради умението да забележи и пресъздаде малките знаци и болезнените рани на копнежа към красивото, голямото и човешкото, които така често ни убягват. Знаци, които оставя по пътя към нас, за да ги намерим. В сборника разкази за пределите и градовете ще ги открием в богатството на пределите, в техните упойващи и тежки аромати, в искрящия лазур на небето, в безкрайната и бурна синевина на морето, в жаркото слънце, в богатата култура и вековна традиция на градовете, както и в разкоша на техния дух и съдбините на обитаващите ги във времето хора.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Знаци по пътя - градове и предели
Вашият рейтинг
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.