Кошница

Уна & Селинджър

Няма наличност
ISBN
9786191506170
Special Price Regular Price
Историята на една младежка любов, на една европейска война и на едно егоистично американско общество.
Повече информация
Автор Фредерик Бегбеде
Страници 300
Корица мека
Език български
Година 2015
Дата на получаване 9.11.2015 г.
Издателство Колибри
ID на книга 601763
ISBN 9786191506170
Категории Други

В „Уна & Селинджър“ Бегбеде ни връща в миналото, в следвоенните години, за да ни срещне с Уна, петнайсетгодишната дъщеря на големия американски драматург Юджийн О’Нийл и бъдеща последна съпруга на Чарли Чаплин, и начинаещия по това време автор на незабравимия роман на няколко поколения „Спасителят в ръжта“ Джери Селинджър, тогава на 23 години. И да ни разкаже за тяхната неосъществена любов – нежно, деликатно, с уважение и обич. Да ни разкаже и по малко за Труман Капоти и за несравнимия Чаплин, да каже по няколко думи и за Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей. И също, но не на последно място, да посвети потресаващи страници на Втората световна война и на влиянието, която тази нечувана касапница оказва върху Селинджър. Без впрочем да забрави да си спомни за себе си и за взаимоотношенията си с безвъзвратно изтичащото време, както и за спътницата си, която толкова прилича на Уна!

Основан на факти и плод на авторовото въображение, романът „Уна & Селинджър“ е историята на една младежка любов, на една европейска война и на едно егоистично американско общество.

***

Фредерик Бегбеде е френски писател роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен. Произходът му е от буржоазно семейство. Майка му е преводач на романи от стила на Барбара Картланд, баща му Жан-Мишел Бегбеде работи в агенция за набиране на висши кадри. Учи в престижните парижки лицеи Монтен и Луи-льо-Гран. После се дипломира от престижния парижки институт за политически науки. Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации.

През 1990 г. публикува първия си роман: „Мемоари на един откачен младеж“. В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Premie`re. През 1994 г. издава втория си роман: „Ваканция в кома“. Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостоявани известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът „Любовта трае три години“ завършва цикъла за героя Марк Мароние. През 1999 г. излиза сборникът с новели „Разкази под екстази“. През 2000 г. публикува най-известния си роман „9.99 лв.“ (99 francs преименуван 14,99 euros, а после 6,20 euros). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен „9.99 лв.“ е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

 

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Уна & Селинджър
Вашият рейтинг
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.