Валута
Кошница

Тялото при социализма - режими и репрезентации

На склад
ISBN
9789543205813
15,00 лв.
Макар да изглеждат биологични константи, телата са всъщност ис­терични, културно ситуирани и опосредствани. Ето защо са осно­вателни въпросите за тялото и телесността, за репрезентациите и режимите на телесност при социализма.
Повече информация
Страници 288
Корица мека
Език български
Година 2016
Дата на получаване 14.12.2016 г.
Издателство Център за академични изследвания
ID на книга 604117
ISBN 9789543205813
Категории Нова история

Макар да изглеждат биологични константи, телата са всъщност ис­терични, културно ситуирани и опосредствани. Ето защо са осно­вателни въпросите за тялото и телесността, за репрезентациите и режимите на телесност при социализма. Какви са преплитанията и взаимодействията между социалното и телесното, как символният ред се транспонира в соматичен?
Авторите в този том подхождат към темата през различни аспекти на биополитическото въображаемо: от научните теоретизации и произ­тичащите от тях медицински и възпитателни практики, през юриди­ческия и институционалния дискурс около здравето и възпроизвод­ството, до усилията за моделиране на потреблението и, най-сетне, до метафориката на телесността в тогавашния мемориален пейзаж. Те пи­тат за дневния ред, наложил модела и режимите на социалистическата телесност, както и за промените на този модел и тези режими през го­дините; за причините и начините, по които се постигат дисциплинира- нията, нормализациите и стилизациите на тялото. В своята съвкупност изследванията демонстрират, че като вместилище на смисли тялото няма непосредствена политическа принадлежност и тъкмо поради това може да носи ефикасни политически и идеологически послания.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Тялото при социализма - режими и репрезентации
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.