Език
Валута
Кошница

Терзанията на цар Соломон

Няма наличност
ISBN
9789543110445
12,00 лв.
Повече информация
Автор Ромен Гари
Страници 286
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2014
Дата на получаване 6.07.2015 г.
Издателство Весела Люцканова
ID на книга 601023
ISBN 9789543110445
Категории Други

-Няма цяла вечер да си говорим за цар Соломон, Жано. Той е един стар мъж, малко особняк и много нещастен. Сам ми призна, че нощем става, за да вдига телефона. Прекарва по три-четири часа всяка нощ, заслушан в чуждите нещастия. Тя, нуждата, все нощем ни наляга. А аз, която бих могла да му помогна, по същото това време съм на другия край на Париж. А кажи ми, ти разбираш ли нещо?

- Мисля си, че не ще да се събере с вас, защото го е страх да не ви загуби. Оня ден по същите причини не си купи едно куче. Стоицизмът го изисква. Вижте в речника. Стоицизмът е, когато толкова те е страх да не загубиш всичко, че нарочно го губиш отнапред, за да не те е страх. На това му викат терзания, госпожице Кора, или както се казва - сговняване.

Госпожица Кора ме оглеждаше внимателно.

- Малко странно се изразяваш, Жано. Сякаш едно говориш, а друго имаш предвид.

- Знам ли, госпожице Кора, а съм си киноман. В киното човек се кефи в тъмнината, а какво по-хубаво от това. За господин Соломон е много трудно в последния момент да се свърже със значително по-млада от него жена. Малко като в "Синият ангел" на господин Йозеф Фон Щернберг с Марлене Дитрих, където старият професор се влюбва в една много по-млада от него певица. Гледали ли сте " Синият ангел", госпожице Кора?

Въпросът й хареса.

- Да, разбира се.

- Това е то. Както се досещате, господин Соломон също го е гледал и го е страх.

- Аз не съм на възрастта на Марлене във филма, Жано. Аз бих могла да го направя щастлив.

- Ами точно от това най го е страх, госпожице Кора. За Бога, нали ви го обясних. Когато сте щастлив, животът придобива значение и страхът от смъртта нараства.

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.