Кошница

Свидетелят

На склад
ISBN
9786190211075
16,00 лв.

Романът „Свидетелят“ (1983) е вдъхновен от истинска история. През далечния XVI век млад юнга, член на експедиция на път към примамливите богатства на Индия, е пленен от дивашко племе и още с пристигането си присъства на ужасяващо пиршество. На фона на миролюбивия нрав и отруденото ежедневие на диваците, с които той дълго съжителства, колективното заслепление и безумство, обземащо ги всяка година по едно и също време и изливащо се в противни оргии, му изглежда странно и непонятно, както и подбудите им да пощадят именно него измежду всички други пленници. Обяснението идва шест десетилетия по-късно, когато героят разказва за своето пленничество и за странстванията си по света след възвърнатата свобода. Под перото на вече остарелия и натрупал житейска мъдрост мъж се нижат разсъждения за нетрайността на битието, за илюзорността на света, за страха да не изчезнем без следа и за копнежа да продължим да съществуваме в нечие свидетелство, че ни е имало, макар и мимолетно, в необятната вселена.

Повече информация
Автор Хуан Хосе Саер
Страници 192
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 21.10.2022 г.
Издателство Колибри
ID на книга 615557
ISBN 9786190211075
Категории Съвременна преводна литература

Хуан Хосе Саер поднася наситен с философски размисли роман, великолепно изваян и в идейно, и в стилистично отношение, в който грозното и отблъскващото се редуват с прекрасното и възвишеното, както в самия живот по силата на онази универсална цикличност, която владее всемира.

Аржентинският писател Хуан Хосе Саер (1937-2005) е сред най-изтъкнатите представители на латиноамериканската и испаноезичната литература на XX век. Сравнително рано прописва и започва да публикува, но едва през 80-те години на миналия век добива истинска известност както в родината си, така и в Европа. През 1987 г. получава престижната литературна награда „Надал". Автор е на 12 романа, сред най-известните от които е Разследването (публикуван през 1994 г.), на много разкази, стихотворения и есета. Сравняват го с Джойс и Фокнър.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Свидетелят
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.